SHARE

Vegetarijanstvo i veganstvo su sve popularniji načini življenja. A sada će veganima biti još lakše držati se svojih uvjerenja, barem u kanadskoj pokrajini Ontario. Veganstvo je ljudsko pravo – odlučile su tamošnje vlasti.

The Vegan Herald izvještava kako je Povjerenstvo za ljudska prava Ontarija nedavno odlučilo da je veganstvo ljudsko pravo, koje bi trebalo biti zakonski zaštićeno od diskriminacije na sličan način na koji zakoni štite vjerska uvjerenja.

Veganstvo je ljudsko pravo – što to znači?

Kako što je osobi židovske vjere zajamčeno pravo na košer obrok, oni koji konzumiraju striktnu vegansku prehranu moraju je dobiti, ako je žele, u ustanovama poput škola i bolnica.

Za pravnu zaštitu vegana od diskriminacije lobirala je organizacija za zaštitu životinja Animal Justice. Zahvaljujući njima, odjeljak o uvjerenjima Kodeksa ljudskih prava pokrajine Ontario nadopunjen je “etičkim veganstvom”.

Prema novim odredbama, davatelji usluga i poslodavci ne smiju diskriminirati zaposlenike zbog njihovih zahtjeva za poštivanjem veganstva. Bolnice na zahtjev moraju osigurati veganski obrok, a učenike i studente ne može se prisiljavati na seciranje životinja.

Camille Labchuk, izvršna direktorica organizacije Animal Justice kaže: “Priznavanje veganstva kao vrste uvjerenja je važan presedan i jasna potvrda da vegani i njihova uvjerenja zaslužuju poštovanje.”

Animal Justice sada se angažira na zakonskim promjenama u drugim područjima Kanade.

(Preuzeto s True Activista)

Ostavi odgovor