SHARE

Dok kupujete u marketima u blagdansko vrijeme, sigurno među ostalim hitovima povremeno čujete i “Do they know it/s Christmas” od Band Aida – pjesmu koja nas podsjeća da, dok mi biramo omiljenu hranu, milijuni gladuju. Međutim, naš odabir namirnica također ima utjecaj na te ljude, jer se ogroman dio obradive zemlje koristi kako bi se nahranile životinje pred klanje, umjesto za prehranu ljudi. Postanete li vegan na mjesec dana, možete pomoći.

Budući da svjetska populacija stalno raste (pogotovo u Africi), skapavanje od gladi danas je gotovo jednako velik problem kao što je bio 1984. godine, kad je Bob Geldof odlučio intervenirati ovim prekrasnim hitom. Ujedinjeni Narodi su još 2010. godine naznačili da je ključno što više naginjati biljnoj prehrani, a o tome je bilo govora i ovaj mjesec na Pariškoj konferenciji o klimatskim promjenama.

Stranica koja poziva da postanete vegan na mjesec dana

Ako još niste donijeli novogodišnju odluku, evo jedne zanimljive ideje: stranica Veganaury.com potiče ljude da isprobaju veganstvo tijekom svakog siječnja u godini (ukupno 31 dan). Stranica je pokrenuta u siječnju 2014. godine, neprofitna je, i posvećena mijenjanju stavova prema veganstvu (kao i fresh.hr); a također pruža mnoštvo informacija koje olakšavaju prijelaz na isključivo biljnu prehranu.

Osnivači stranice Veganaury.com, Jane i Matthew, svjesni su da cijeli mjesec nije toliko kratko razdoblje, stoga su se fokusirali na siječanj, mjesec za promjene. Nadalje, napravili su najveću stranicu tog formata na internetu; a osim standardnih savjeta, razloga za veganstvo, recepata, i mitova o veganstvu, tamo se nalazi i sekcija “Vegan Meal Plans” na kojoj su izlistani predlošci osam različitih tjednih planova prehrane, u PDF formatu. Na jednom mjestu sve što vam treba da biste bili vegan na mjesec dana.

Tjedni planer prehrane je izrađen u obliku tablice, s navedenim danima u recima, i obrocima u stupcima. Sjajno je to što jednim klikom na svaki obrok odmah dođete do odgovarajućeg recepta. Budući da postoji 8 različitih tjednih planova, lako je odabrati onaj koji vam najviše odgovara (sportski, obiteljski, brzi, bez glutena, bez soje…).

Pozivamo čitatelje fresh.hr da se učlane na Veganuary izazov. Prijava je brza jednostavna, i stranica će vam, od nedjelje 27. prosinca, svakodnevno slati upute na email adresu, kako bi vam uvelike olakšali izbjegavanje mesa u siječnju. Budite dio promjene, nahranite svijet tako da postanete vegan. Barem na mjesec dana.

Ostavi odgovor