SHARE

Bez obzira na to što neki mesojedi misle, nisu svi vegani oličenje savršenog zdravlja. Pomfrit je veganski, kao i neke vrste napolitanki, a zahvaljujući poduzetnim veganskim kuharima, nema tog kolača, keksa ili pite koji ne postoje u verziji bez jaja i mliječnih proizvoda. Poslastice i deserti definitivno imaju svoje mjesto u našim životima, ali ne bi trebali biti dio svakodnevne prehrane. Evo sedam načina kako postati zdraviji vegan:

1. Hranite se iz hladnjaka

Uz posao, djecu, predavanja, obveze, teško je pronaći vrijeme za kuhanje. Ali rješenje nije u jedenju prerađene i gotove hrane. Blogerica i kolumnistica sa stranice Choosing Raw Gena Hamshaw veganima savjetuje da se više oslone na namirnice koje se čuvaju u hladnjaku, poput tofua i svježeg povrća. “Poznajem toliko ljudi koji još jedu žitarice za večeru.” Umjesto toga, pripremite nekoliko obroka tijekom vikenda pa ih ponesite kao ručak ili podgrijte za večeru. Na taj način imat ćete vremena za obveze, a opet jesti zdrave domaće obroke.

2. Riješite se bijelog

Jednostavni ugljikohidrati iz bijelog kruha, bijele riže i tjestenine imaju visok glikemijki indeks. On podiže šećer u krvi i čini vas gladnima vrlo brzo nakon što pojedete svoj tanjur špageta. Zamijenite bijele namirnice složenim ugljikohidratima iz cjelovitih žitarica, primjerice, kruhom od cjelovitog brašna, tjesteninom od cjelovitih žitarica i smeđom rižom.

3. Ograničite šećer

Autorice knjige Skinny Bitch Rory Freedman i Kim Barnouin kažu “Šećer je đavao.” Zvuči malo ekstremno, ali šećer je nutritivno bezvrijedan i prepun kalorija. Prebacite se na neku alternativu poput soka agave ili javorova sirupa u desertima, i ne jedite ih češće do dva ili tri puta tjedno. Ako vam treba dnevna doza slatkog, držite se sirovih slatkiša od voća i orašastih plodova. Gena Hamshaw savjetuje: “Kolače pravite od cjelovitih žitarica i aktivno radite na smanjivanju količine šećera u njima.”

4. Jedite više zelenog

Američko ministarstvo poljoprivrede preporuča da malo više od četvrtine svog tanjura napunite povrćem, a tvrdi i da bi odrasle osobe trebale dnevno pojesti dvije do tri šalice povrća. U knjzi Vegan’s Daily Companion, autorica Colleen Patrick-Goudreau kaže da svakog dana cilja na to da pojede pola kilograma sirovog zelenog povrća. Možda to zvuči puno, ali zelenje je nutritivno vrijedno, a povrće poput kelja je izvrstan izvor kalcija. Dodajte još zelenog povrća u prehranu putem zelenih sokova i smoothieja.

5. Pređite dijelom na sirovo

Posve sirova prehrana nije za svakog, ali dnevna doza sirovog u formi salata, energetskih pločica na bazi orašastih plodova ili krekera od lana pojačat će vašu prehranu. Gena Hamshaw kaže da se njena energija i izdržljivost drastično povećala kad je prešla na uglavnom sirovu prehranu. “Prehrana s puno sirovog i sokovi za mene su sve promijenili”, kaže.

6. Pokrenite se

Odraslima se preporuča dva i pol sata umjerene ili sat i petnaest minuta naporne aerobne aktivnosti tjedno. Dodajte tome i neki sport – trčanje, biciklizam, ples… Osim boljeg kardiovaskularnog zdravlja, takva vježba donosi druge dobrobiti. Kuhar Alan Roettinger kaže: “Pušio sam, a kad se počeo baviti borilačkim vještinama, nisam mogao jedno i drugo. Pa sam odustao od pušenja. Nakon toga sam počeo bolje jesti i prestao biti budan do kasno. Navukao sam se na to da se osjećam dobro.”

7. Očistite se

Povremeni tjedni ili mjesečni post čišćenja zasnovan na cjelovitoj hrani, sirovoj hrani ili sokovima je odličan za povratak zdravim navikama kad popustite. Roettinger preporuča čišćenje ako morate prekinuti nezdravu ovisnost o brzoj hrani: “Odmaknite se, pa makar i na 2-3 tjedna. Pijte zelene sokove i jedite svježu hranu. Osjećat ćete se bolje, i nezdrava hrana vam više neće izgledati privlačno.”

Ostavi odgovor