SHARE

Pred nama je opet to doba godine. Iako shopping centri puštaju božićnu glazbu već mjesec dana, ustvari tek ovih dana zaista počinjemo “njušiti” da se Božić približava. Za većinu nas to znači nekoliko dana čistog ludila, nakon kojih dolazi kolaps, te depresivni siječanj i veljača. Neki taj dobar period znaju produžiti s tjednom skijanja ili nekog drugog putovanja, ali sve nas na kraju čeka onaj trenutak kad se moramo suočiti s posljedicama neumjerenosti.

Preživjeti božićne blagdane nije lako, a evo nekoliko savjeta koji nam mogu pomoći na tom putu:

1. Budite realistični s planovima

Vjerojatno nećete stići ispeći 10 vrstsa kolača, umotati sve darove u ručno izrađeni ukrasni papir, pripremiti večeru za cijelu proširenu obitelj, kupiti jelku, donijeti je kući, okititi i ukrasiti dvorište da bude najljepše u ulici. To nitko ne može uspjeti sve. Ako možete, podijelite odgovornosti među ukućanima, dio zabave je u pripremama.

Ili jednostavno reducirajte svoja očekivanja. Budite realni – blagdani služe za malo uživanja na kraju godine i povezivanje sa svojim najdražim ljudima, a ne zato da uspijete sami sebe slomiti.

2. Jedite umjereno

Da, apsolutno, morate se malo opustiti i kušati sve na blagdanskom stolu, pa i slatkiše. Ali pokušajte da barem dio recepata budu zdravi i cjeloviti, a kad isprobavate kolače, dovoljno je uzeti od svakog po komadić. Dajte sebi vremena, pogotovo ako imate običaj velikog obiteljskog ručka za Božić ili nekog drugog centralnog obroka na kojem se okupljate. Jedite čim sporije možete i dobro žvačite, pa se nećete imati potrebu pretrpati. Bit ćete zahvalni sami sebi kad dođe siječanj i prvo stajanje na vagu nakon Nove godine.

Isto vrijedi i za alkohol. Nazdravite, ali… Ne moramo vam niti govoriti.

Nemojte jesti ostatke francuske salate i kolače iz desetodnevne zalihe za doručak. Odmorite organizam barem ujutro i odaberite neki zdravi doručak.

3. Pijte puno vode

Ako ste adekvatno hidrirani, nećete imati potrebe prejedati se. Smanjit će vam se apetit. Također, lakše ćete podnijeti i alkohol koji ćete eventualno popiti jer, zapamtite, 90 posto mamurluka je dehidriranost.

4. Ostanite aktivni

Svakog dana barem prošetajte pola sata, čak i ako vrijeme bude loše. A ako uspijete tijekom blagdana nastaviti svoju fitness rutinu, ići u teretanu i slično, bravo. Najgore je da sebi priuštite dva tjedna pauze nakon kojih ćete se morati vraćati u formu.

Mi na Freshu priželjkujemo snijeg na Badnjak i jutarnje trčanje na Božić po svježem snijegu.

5. Držite na oku ono što je bitno

Za razne ljude blagdani imaju različita značenja, nekima je to vrijeme od vjerskog značaja, drugima nije, ali onaj osnovni duh je isti. To je vrijeme kad mislimo na obitelj ili one koji su nam bliski u životu, kad podvlačimo crtu pod proteklu godinu i dopuštamo sebi da malo uživamo u plodovima rada tijekom prethodne godine.

Ono što je najvažnije, nemojmo zaboraviti ni one kojima je teže nego nama. Sad je pravo vrijeme da donirate nekoj vrijednoj dobrotvornoj organizaciji.

Ostavi odgovor