SHARE

McDonalds je već neko vrijeme brod koji tone – profiti padaju, franšize se zatvaraju. Najzloglasniji lanac brze prehrane ima problema s pozicioniranjem na tržištu, a novi pokušaji spašavanja, poput uvođenja cjelodnevnog doručka u SAD-u, rezultirali su poremećajem u funkcioniranju kuhinja i još većim padom posjećenosti.

Dijelom je za to razlog i činjenica da se u SAD-u razvila scena malo skupljih i ponudom puno kvalitetnijih lanaca brze prehrane, kao što je, primjerice, lanac meksičkih restorana Chipotle. Ne samo što će vam na zahtjev zamotati veganski burrito, što svakako cijenimo, nego za malo više novca (za američke prilike) nudi gomilu svježe hrane – povrća, graha avokada – s kojom se otužna peciva i pomfrit i McDonaldsa ne mogu mjeriti.

Drugi vjetar koji puše je sve veće odustajanje potrošača od mesa u prehrani. Nije tu samo rastući broj vegana, kojih će biti sve više i više. Prema nekim podacima, u SAD-u ih je 1 posto u generaciji “boomera” (r. 1946.-1964.), 4 posto u generaciji X (r.1965.- ranih osamdesetih), a čak 12 posto među milenijalcima (r. od ranih 80-ih na dalje). Na američkim sveučilištima se broj vegetarijanaca od 2005. do 2010. povećao za 50 posto, a broj vegana udvostručio.

Sve je veći broj “fleksitarijanaca” i drugih svejeda koji sve više i više obroka koji su nekad bili mesni zamjenjuju vegetarijanskim ili veganskim obrocima. U SAD-u je tijekom 2014. za hranu ubijeno 400 milijuna životinja manje nego 2007. Ukupna brojka pokolja i dalje je stravična – 9,1 milijarda ubijenih životinja tijekom 2014. Ali trend je jasan. Meso je na odlasku.

Vijesti o tome da nekadašnji predsjednik Uprave McDonaldsa prelazi u vegansku kompaniju, u tvrtku Beyond Meat, još jedna je u nizu ohrabrujućih informacija koje čujemo u posljednje vrijeme. Don Thompson je bio na čelu McDonaldsa dvije i pol godine, dok početkom 2015. nije bio prisiljen povući se. Očekuje se da će on donijeti tehnološku i logističku ekspertizu kakvu brzo rastuće veganske kompanije trebaju.

Don Thompson
Don Thompson

Beyond Meat je vjerojatno najjači veganski startup koji postoji. Među ulagačima ima Billa Gatesa i najjaču američku kompaniju za žitarice General Mills.

Beyond Meat nije jedini takav startup. Impossible Foods je nedavno odbio ponudu za preuzimanje koju je dao Google uz valuaciju od 300 milijuna dolara. Sve više novca slijeva se u veganske kompanije i proizvode. Ti pokazuje da se bogati i moćni, oni koji raspolažu boljim informacijama od običnih smrtnika, klade na neuspjeh mesa. Mislim da je to izvrstan znak.

Ostavi odgovor