SHARE

Ne hodam naokolo govoreći ljudima da sam vegan, ali moram priznati da u trenucima kad se otvori ta tema najčešće nailazim na mnogo dobronamjerne znatiželje. Jedno od pitanja koje najčešće čujem kad se zapodjene razgovor o veganskoj prehrani je: “Je li to skupo?” Štoviše, često već postoji predrasuda da je veganska prehrana skupa.

Jasno mi je zašto postoje takve zablude – mnogi proizvodi koji se danas targetiraju na vegane, a osobito na raw vegane (sirovi vegani zvuči bolje, ali mislim da ne znači baš isto) su skupi. Posebno je skupo sve što nosi službene certifikate o eko uzgoju, egzotično uvozno voće i razni proizvodi iz takozvane superfoods kategorije poput chia sjemenki, goji bobica, kakaa iz etičkog i ekološkog uzgoja i sličnog.

Međutim, činjenica je da se kao vegan može živjeti veoma jeftino. a jesti zdravo i ukusno. Naravno, bilo bi lijepo da je svaki proizvod koji kupimo organski uzgojen, ali to jednostavno nije izvedivo uz skromniji budžet.

Prema raznim statističkim procjenama, takozvana potrošačka košarica za četveročlanu obitelj u Hrvatskoj stoji oko 9000 kuna mjesečno, a na prehranu odlazi između 30 i 40 posto tog iznosa (otprilike između 3000 i 4000 kuna). Na žalost, ne uspijevam pronaći što točno sadrži ta fantomska košarica. Ali mogu dosta precizno opisati jeftinu vegansku košaricu.

Na tjednoj bazi je za kvalitetnu prehranu prosječne četveročlane obitelji dovoljno 500 kuna. Ne vjerujete? Evo kako otprilike izgleda razdioba troškova: oko 100 kuna ćete potrošiti na seitan i tofu. Za te novce ćete dobiti gotovo dva kilograma tih proizvoda. Ako želite proći tako jeftino, kupit ćete obične varijante, koje nemaju dodane okuse ili marinade, pa ćete ih sami obogatiti okusom. Također, nabavit ćete ih izravno od malog proizvođača ili u nekom od web shopova.

Idućih 200 kuna ćete ostaviti u jednom ili dva tjedna posjeta tržnici. Prepostavljam da živite u Hrvatskoj, a lokalne tržnice su stvarno jedna od velikih prednosti života u ovoj zemlji. Razgledajte malo, vidite kojeg povrća i voća ima najviše u ponudi – ono je obično sezonsko, što znači najukusnije, najzdravije i najjeftinije. U ovo doba godine aktualne su tikve, lisnatno povrće poput blitve i gorkih salata, poriluk, domaće kiselo zelje… Od voća, trenutno su izvrsne domaće neretvanske mandarine i domaće jabuke. Ako možete sami ponijeti voća i povrća za 200 kuna, ili ste veoma jaki, ili kupujete na krivoj tržnici.

Još 200 kuna vam treba za odlazak u trgovinu. Tamo ćete kupiti osnovne namirnice kao što su sol, integralno brašno, integralna tjestenina, zobene pahuljice, maslinovo ulje i ulje od repice (veoma zdravo!), suhi grah, slanutak i leća. Uzet ćete i sezam, od kojeg ćete napraviti tahini, nekoliko litara biljnog mlijeka ojačanog vitaminom B12, te konzervirane rajčice (po meni jedino konzervirano povrće koje je za kuhanje bolje od svježeg). Obnovit ćete ono što vam tog mjeseca nedostaje u zalihama začina (sojin umak, kurkumu, čili…), a vjerojatno će vam ostati mjesta u budžetu i za nekoliko grozdova banana.

Ne kažem da ćete baš grickati makadamija oraščiće i zalijevati ih craft pivom iz limitirane serije. I morat ćete pripremati svaki obrok u danu, od osnovnih sastojaka. Ali ćete jesti kvalitetno i obilno, za 2000 kuna mjesečno. Nema nikakve šanse da četveročlana obitelj koja jede meso to uspije. Naravno, ni u jednoj, ni u drugoj varijanti ne brojim one koji imaju vlastitu poljoprivrednu proizvodnju ili im netko sa sela šalje prehrambene proizvode.

Već s malo većim budžetom otvara se i prostor za luksuz – chia sjemenke kao dodatak zobenoj kaši umjesto lanenih, avokado za namaz ili sirovi čokoladni mousse, datulje i bademi za energetske loptice, ponekad puding od soje… Tu već tržište svašta nudi. Otvara se i mogućnost da u prehrani pojačate udio onih certificiranih proizvoda, superfoodsa i sličnih modernih stvarčica. Ali nije u tome poanta, nego u činjenici da je jeftina, raznovrsna i ukusna veganska prehrana moguća. Odgovor na pitanje mojih znatiželjnih prijatelja je: “Ne, nije skupo.”

Ostavi odgovor