SHARE

“Imate mogućnost izbora svakog dana. Ja biram biti blagoslovljena. Ja biram biti zadovoljna. Ja biram biti uzbuđena. Ja biram biti zahvalna. Ja biram biti sretna”Amber Housley

Što kad bih vam rekla da možete postati dramatično i trajno sretniji u roku samo tri dana? Da je put do sreće tako jednostavan?

I što kad bih vam rekla da je to mnogo lakše nego mislite, zasnovano na jednostavnom i logičnom pristupu, posve besplatno, i već imate sve potrebno za uspjeh? Bi li vas zanimalo? Vjerujem da bi, ali biste mogli biti i sumnjičavi.

Prvo ću eliminirati vašu skepsu, a onda ću vam dati jednostavan i izravan plan koji možete primjenjivati tri dana. On će vas potpuno preobraziti, učinit će da se osjećate sretnije i odvesti vas zahvalnijem i bogatijem životu. Zvuči dobro? Počnimo.

Izvor sreće

Učili su nas da je sreća nešto što postižemo, nešto što moramo potražiti i pronaći.

Tražimo veze, poslove, status ili životni stil koji vjerujemo da će nas usrećiti. Međutim, ovaj pristup ima veliku manu: zasnivamo svoju sreću na stvarima koje se stalno mijenjaju i ne možemo ih kontrolirati.

Tražimo li sreću izvan sebe, sigurno će nam uvijek uspijevati pobjeći. Ništa što nas može usrećiti neće potrajati, stoga ćemo uvijek biti u potrazi, uvijek u potjeri. To nikome nikad nije upalilo, i neće.

Ali postoje oni koji su konstantno sretni. Koja je njihova tajna? Okrenuli su svoju pozornost prema unutra i shvatili jedan od najuzbudljivijih aspekata života: sreća dolazi iznutra, a možemo svjesno odabrati biti sretni, ako upravljamo svojim mislima.

Ilustrirat ćemo to jednom vježbom.

Izdvojite trenutka, zatvorite oči i stavite ruke na srce. Osjetite ga kako kuca.

Budite zahvalni što imate srce i što vas je vodilo u životu. Razmislite o činjenici da ga niste niti morali zaraditi – ono je dar. Razmislite o tome kako uvijek radi za vas, i kad spavate. Dopustite sebi da ovo zaista osjetite.

Jeste li pokušali vježbu? Ako niste, vratite se i pokušajte. Zaslužujete priliku za sreću!

Kakav je to osjećaj? Upravo ste usmjerili svoj um na nešto pozivitno. Pozitivne misli vode dobrim osjećajima.

Uz malo prakse možemo preusmjeriti svoje umove na to da misle pozitivno i osjećaju se dobro. Pratite li upute u nastavku za trodnevnu sretnu avanturu, razumjet ćete kako je to moguće.

Sve je u tome kako se osjećamo

Kao i svi mi, imala sam svojih trenutaka borbe i poteškoća. Imala sam trenutke duboke tuge, žaljenja, gubitka i straha.

Godinama sam bila u vezi koja me razdirala iznutra. Nosila sam bol i bijes kojih sam se htjela riješiti, ali sam se osjećala kao u zamci.

Na kraju je to postalo previše za mene, pobjegla sam iz te veze, prodala svu imovinu i preselila se na drugi kraj svijeta, u Kinu.

Dok sam bila u Kini, istraživala sam istočnjački misticizam, religije i prakse poput meditacije, tai chija, joge. Godinama sam tražila i nisam znala što želim pronaći.

Na kraju, upalila mi se žaruljica i shvatila sam što tražim. Na kraju, sve se svodi na to kako se osjećam.

Želimo imati vezu, posao, auto, status, biti volonteri ili zaljubiti se, sve jer mislimo da znamo kako ćemo se zbog toga osjećati. I ne želimo raskide, otkaze, siromaštvo, sramotu i posjete zubaru, jer mislimo da ćemo osjećati bol.

Shvatila sam da je to kako se osjećaš posljedica misli i onog na što obraćaš pozornost. Stoga, sreća i radost ovise primarno o našem stavu i perspektivi.

Odlučila sam usmjeriti um. Bila sam odlučna da ću se fokusirati samo na ono što volim i na čemu sam zahvalna.

Tijekom nekoliko dana, moj se život posve transformirao. Zapanjile su me promjene i brzina kojom su se dogodile. I potpuno me zapanjila moja sposobnost usmjeravanja vlastitiih misli i pažnje, koja je do tada spavala.

Danas se budim s izvrsnim osjećajem skoro svaki dan. Na puno načina osjećam kao da naokolo hodam zadivljena svom tom ljepotom oko sebe, i zadivljena sam svom tom snagom u sebu. Naravno, i dalje se susrećem s poteškoćama, ali manje nego ranije. I to je u redu – treba imati malo borbe u životu.

Iz poteškoća često dolaze najvrijednije pouke: gubitak nas uči što je zaista dragocjeno, nezadovoljstvo nas potiče da zamislimo i potražimo bolji život, pogreške nam pokazuju kako postati bolji. Da ne znamo za tugu, nikad ne bismo posve cijenili sreću.

Priprema za avanturu u sreći

Naš cilj nije samo postati sretni robot, konstanto u stanju blaženstva, koji sjedi s prekriženim nogama krajnje zadovoljan, zauvijek.

Cilj ove trodnevne avanture u sreći je da otkrijete kako provoditi većinu svog vremena uz osjećaj radosti i zahvalnosti.

Još je jedna ključna lekcija ove vježbe: naučit će vas da ste u konačnici vi oni koji upravljate stanjem svog uma i time kako se osjećate.

Kako biste vidjeli rezultate, uzbudljive nevjerojatne rezultate, morate dati sve od sebe.

Nećete ništa doživjeti ako napravite ovo napola ili odustanete brzo. Ali ako se zaista posvetite i ustrajete, upletete ovu vježbu u tkanje svog života tijekom tri iduća dana, izaći ćete iz čahure poput leptira, puni ljepote i spremni za letenje do kraja života.

Upute za trodnevnu avanturu u sreći

Ove upute su jednostavne i ništa im ne treba dodavati. Tijekom iduća tri dana vi ćete:

1. Stalno ukazivati na ono što volite

Svaki dan, koliko god je to moguće, tražite stvari koje volite i recite to na glas.

Kad se dogodi nešto što vam se ne sviđa, ili se zateknete kako negativno mislite, nemojte se odupirati, nemojte pokušavati riješiti se negativnosti, jednostavno potražite nešto što volite i ukažite na to. Možete to reći drugima ili sebi, ali morate to glasno govoriti koliko god možete.

Recite, “volim tvoj osmijeh”, “volim boju onog cvijeća”, “volim miris ove hrane”, “volim kad to radiš”, “volim ovu teksturu”, “volim taj okus”, “volim se brinuti za tebe”, “volim kad vidim kako je ona dobra”, “volim ovu pjesmu”, “volim krov nad svojom glavom”, “volim kako lako mogu dobiti svjetlo pritiskom na prekidač”, “volim to što znam čitati”, “volim to što imam ruke s kojima mogu toliko toga”, “volim što je svijet tako lijep”, i tako redom.

2. Izdvojite osam minuta ujutro i osam minuta navečer prije kreveta kako biste sjedili sami i neometani

Uklonite sve smetnje, knjige i elektroniku. Sjedite samo sa svojim umom i listom stvari zbog kojih ste zahvalni. Recite ih na glas.

Kako izražavate zahvalnost za svaku stvar, osobu i iskustvo, izdvojite trenutak i osjetite kako je to zaista biti zahvalna za to. Ne žurite. Možete svoju zahvalnost uputiti višoj sili, svom srcu, ili nikom posebno, nije niti važno.

3. Svaki put kad morate na toalet, razmislite na trenutak o dvije osobe ili stvari zbog kojih ste zahvalni

Dopustite sebi osjećaj zahvalnosti.

4. Ne čitajte i ne gledajte vijesti

Ako budete ovo radili tri dana uporno i savjesno, ne možete pogriješiti u svom pokušaju da transformirate životnu perspektivu. A kad to napravite, život će vam uvijek biti ljepši i radosniji.

Znamo da je sreća izbor. Sad je u vašim rukama. Put do više sreće je pred vama. Hoćete li ga slijediti?

(prilagođeno s bloga tiny buddha)

 

Ostavi odgovor