SHARE

Cikla, repa, pastrnjak, mrkva, korijen celera… Stiže vrijeme korjenastog povrća. U dugim zimskim mjesecima na našim tržnicama takvog povrća ima u izobilju, ali često čujem od ljudi da izbjegavaju kupiti ga jer ga ne vole jesti.

Duboko vjerujem da se iza 99 posto takvih mišljenja u životu, da netko nešto “ne voli jesti”, krije samo nekoliko susreta s pogrešno pripremljenom namirnicom. Ako se pripremi kako treba, svako je povrće ukusno i primamljivo.

Povrće poput pastrnjaka, mrkve ili korijena celera uglavnom je bogato vitaminom C, pa ga nije loše naribati na tanko i koristiti u salatama, ako ciljate na tu dobrobit. Ako ne, ima ih još: u prosjeku to povrće sadrži mnogo vlakana, koja su bitna za zdravlje krvožilnog sustava i redovitost probave. Pastrnjak i korijen celera, primjerice, sadrže mnogo kalija, a cikla je bogata željezom.

Ono što je moje dosadašnje iskustvo pokazalo je da se nevoljkim gostima ne isplati servirati naribano korijenasto povrće u salatama, jer se neki od njih jednostavno ne mogu nositi s prirodnim okusom cikle ili repe.

Puno bolja varijante je pečenje u pećnici. Evo kako to učiniti:

Nabavite po 1-2 komada repe, cikle, pastrnjaka, korijena celera, mrkve… Slobodno dodajte tome i jedan ili dva krumpira za zavaravanje izbirljivih (“Hoćeš pečenih krumpira? Evo ti i komad cikle.”)

Dobro ih operite. Ogulite korijen celera, korijen peršina i pastrnjak obavezno, a od ostalog povrća ono što morate – ako je kora pregruba i preprljava, ili ako sumnjate da je tretirano pesticidima. Narežite na komade. Pastrnjak, korijen celera mogu na sitnije, a cikla, repa i slično na krupnije. Mrkvu i ne trebate, ali je jako velika, možete je prepoloviti po dužini radi efekta.

Stavite povrće u veliku zdjelu, dobro posolite i popaprite te prelijte s nekoliko žlica maslinovog ulja. Možete dodati i malo ružmarina. Izmiješajte, istresite na papir za pečenje, lijepo rasporedite i pecite u pećnici na 200 stupnjeva. Nakon 20-ak minuta provjerite vilicom je li omekšalo. Ukupno pečenje ne trebalo trajati puno više od pola sata, maksimalno 40 minuta. Dobit ćete najbolje aromatično korjenasto povrće koje može ići kao prilog uz gotovo svako jelo.

Ostavi odgovor