SHARE

Mnogi ljudi žele dug i zdrav život. Iako se prosječni životni vijek sve više povećava, rijetko tko izbjegne bolesti. Istraživanje je pokazalo da baby boomeri (generacija ljudi rođenih između 1946. i 1964.) ima višu stopu kroničnih bolesti nego njihov roditelji. U stvari, od njih imaju veći rizik od:

  • dijabetesa (za 46%)
  • hipertenzije (za 38%)
  • povišenog kolesterola (za gotovo 500%)

Tajna dugog života nije u skupim lijekovima, pilulama protiv starenja ili raznim injekcijama. Treba samo promotriti skupine ljudi koje su doživjele duboku starost, i od njih nešto naučiti

Što jedu ljudi koji dožive stotu?

Možda ste čuli za tzv. “Plave zone planete” gdje velika populacija doživi 100 godina ili više.

Znanstvenicima je to bilo poprilično izazovno proučavati, jer su prvo trebali pronaći potvrde da su ti ljudi stari koliko tvrde da jesu, što nije uvijek lako. Najpoznatije mjesto sa starijom populacijom je vjerojatno otok Okinawa na Japanu. Gotovo dvije trećine staraca na tom otoku Nezavisno funkcionira u dobi od 97 godina, a čak trećina stanovništva je starija od sto godina

Koja je tradicionalna prehrana ove skupine? Evo koji su im bili glavni izvori kalorija 1949. godine:

 

HRANA

POSTOTAK OD UKUPNOG BROJA KALORIJA
Slatki krumpir – batat 69%
Ostalo povrće 3%
Riža 12%
Ostale žitarice 7%
Mahunarke 6%
Ulja 2%
Riba 1%

Sljedeće namirnice su pridonosile manje od 1% ukupnih kalorija: orašasti plodovi i sjemenke, šećeri, meso, jaja, mliječne prerađevine, voće, morska trava, začini i alkohol

U prosjeku, prehrana tih stogodišnjaka sastojala se 85% od ugljikohidrata, 9% od proteina, i 6% masti.

Nažalost u zadnjih nekoliko desetljeća smrtnost Okinavaca se povećala zbog promjena u prehrani. Mlađi stanovnici su uvelike odbacili batat, i birali su “modernije namirnice”: životinjsku hranu, bijelu rižu i procesiranu hranu, uz dodatna ulja. Posljedično su postali bolesniji i deblji, i ne doživljavaju u pravilu starost svojih predaka.

Može li prehrana usporiti starenje?

Može li prehrana puna cjelovite biljne hrane utjecati na starenje globalno? Može li spriječiti smrtonosne bolesti, poput srčanih bolesti, raka, i dijabetesa? Ili prehrana utječe na kompleksna biološka stanja unutar našeg tijela zbog kojih starimo? Nedavna studija je pokazala da je ovo drugo bliže istini.

O dugovječnosti ovisi duljina telomera – zaštitnih struktura koje se nalaze na vrhovima kromosoma. Što su telomeri kraći, stanice će brže starjeti, i povećat će se rizik od kroničnih bolesti. Ljudi s dužim telomerima sporije stare.

Sve više znanstvenih dokaza pokazuje da životni stil ima ogroman utjecaj na duljinu telomera. Prehrana i tjelesna težina su pritom jako bitni. Istraživači vjeruju da hrana s visokim udjelom antioksidansa (hrana bazirana na cjelovitim biljkama) štiti telomere od oksidativnog stresa. Studija provedena među muškarcima s niskim rizikom od raka prostate pokazala je da zdrav životni stil – koji uključuje prehranu punu cjelovitih biljaka može utjecati na duljinu telomera. Muškarci koji su se više pridržavali propisane dijete, imali su dulje telomere nakon 5 godina.

Kako živjeti dulje?

Zaključak: želite li doživjeti duboku i zdravu starost, neka vam osnova prehrane budu cjelovite namirnice na biljnoj bazi. Nikad nije kasno za krenuti.

(izvor: forksoverknives)

Ostavi odgovor