SHARE

Nije puno jela koje bih mogao jesti svakodnevno. Pristao bih eventualno na bliskoistočnu varijantu lepinje, humusa, maslina i harisse. Špagete sa šalšom. I eventualno pizzu.

Lo mein je jedno od tih jela – na kineskom to znači “izmiješani rezanci”, odnosno rezanci u woku. Riječ je o vrlo jednostavnom receptu za pripremu rezanaca u woku s gomilom povrća. Tradicionalno se dodaje i svinjetina, a mi ćemo se poslužiti seitanom.

Dvije su tajne zbog kojih bih mogao jesti lo mein svaki dan. Prva je u iznimno ukusnom umaku, koji donosimo u našem receptu. Druga je u tome što svaki put možete upotrijebiti drugo povrće. Danas ću predložiti jednu kombinaciju koja meni odgovara, a vi sami odlučite što ćete izbaciti ili dodati s popisa. Ili na kraju tjedna počistite hladnjak od ostataka – ja se ne sramim priznati da moj lo mein nastaje i na taj način.

Također, nemojte se prestrašiti sastojaka, kineski rezanci danas su dostupni i u trgovinama iz velikih lanaca, kao i sezamovo ulje, koje je možda ipak bolje potražiti u trgovinama zdrave hrane. Ako već kupujete, uzmite ono od prženog sezama, koje daje pravi okus lo meinu.

Evo recepta:

Umak

  • 60 ml umaka od soje
  • 2 žlice sezamovog ulja
  • 1 žličica sitno sjeckanog đumbira

Wok

  • 250 grama kineskih rezanaca od pšeničnog brašna (dobri su i japanski somen ili udon, rižini, soba…)
  • 1 žlica mirina (opcija)
  • 1 poriluk narezan na tanke kolutiće
  • 1 češanj češnjaka narezan na listiće
  • 1 ljuti feferon narezan na listiće
  • 1 crvena paprika narezana na tanke trakice
  • 4-5 šampinjona narezanih na listiće
  • 6-7 velikih listova kelja narezanih na tanke trakice
  • 1 mrkva narezana na tanke trakice
  • 2 kriške seitana narezane na komadiće
  • šaka špinata

Pomiješajte sastojke za umak, pa stavite na stranu.

Rezance skuhajte prema uputama s pakiranja.

A sad se primite sjeckanja – tu ima najviše posla. Neka sve bude spremno za trenutak u kojem upalite wok, jer onda više nema stajanja.

Zagrijte malo ulja u woku na jakom plamenu skoro do točke dimljenja – postat će jako rijetko, poput vode, a ne ulja. To je znak da možete početi.

Ubacite češnjak, poriluk i feferone, pa pržite stalno miješajući minutu-dvije. Zatim dodajte papriku, a nakon još koje minute-dvije i šampinjone. Miješajte sve dok šampinjoni malo ne promijene boju i stisnu se. Idealno vam povrće uopće neće stići otpustiti tekućinu u woku.

Zatim pripremljeno povrće stavite na stranu i ponovno zagrijte ulje u woku. Ubacite kelj i pržite ga kratko, dok ne počne mekšati. Dodajte mrkvu i seitan, promiješajte i vratite u wok sve povrće koje ste stavili na stranu. Zalijte mirinom, ubacite rezance i čim ste sve uspjeli dobro promiješati isključite vatru, pa zalijte umakom i ubacite špinat. Obavite još završno miješanje, i lo mein je gotov.

Uz njega se idealno slaže sriracha, pa ako imate taj ljuti umak, poslužite ga.

Ostavi odgovor