SHARE

Pomfrit od batata je jedno od onih jela kojima ustvari ne treba nikakva druga pratnja. Ako ste ambiciozni, priredit ćete ga uz burgere od leće ili napraviti kao prilog umak od avokada i češnjaka. Možda i jedno i drugo. Ali mi bismo najradije sjeli i jeli sami pomfrit od batata bez ikakve druge pratnje. OK, možda malo veganske majoneze.

Batat svojom jarkom narandžastom bojom jasno signalizira da je prepun zdravih sastojaka – nijedno drugo povrće nije toliko nabijeno vitaminom A i beta karotenom. Kako bi cijela priča ostala u zdravom tonu, nećemo pržiti batat, nego ćemo pomfrit ispeći u pećnici. Iskušali smo obje varijante, i ova s pećnicom je zdravija, lakša, jednostavnija i ukusnija.

Evo sastojaka:

  • 500 grama batata
  • 3-4 žlice maslinovog ulja
  • žličica soli
  • malo papra

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ogulite batat, narežite na prutiće i u velikoj zdjeli posolite, popaprite, zalijte uljem i pomiješajte.

Istresite sav sadržaj zdjele na papir za pečenje i lijepo ga rasporedite da se komadići pomfrita ne preklapaju. Pecite oko 30 minuta – trebao bi početi loviti smeđu boju po rubovima. Kad izgleda kao na našoj fotografiji, gotov je.

2 KOMENTARI

Ostavi odgovor