SHARE

Mnogi od nas su iskušali razne dijete tijekom godina, neuspješno. Sjećam se da sam, kad sam pokušavao smršaviti, isprobao 5-6 različitih dijeta, i nijedne se nisam držao dulje od nekoliko tjedana.

Zašto? Više je razloga:

 1. Pokušavate promijeniti mnogo stvari odjednom – od učenja novih recepata, do strategija za društvene situacije, do toga što jedete kad ste van kuće, što učiniti kad osjetite želju da nešto prezalogajite i mnogo više od toga. Poduzmete li toliko promjena odjednom, osuđeni ste na propast.
 2. Radite prenagle promjene. Ako se prebacite s nezdrave hrane na zdravu u jednom danu, to će biti drastičan zaokret, i nešto na što niste navikli. To je veoma teško, a ako se borite s nečim teškim, vjerojatno nećete izdržati više od nekoliko tjedana.
 3. Ne sviđa vam se život na ovoj novoj dijeti. Sviđa vam se ideja da budete vitkiji, ali ne i dijeta, nedostaje vam stara hrana. Pa se osjećate kao da se žrtvujete, a žrtvovati se možete sam jedan ograničeni period vremena.

To je mnoštvo moćnih sila na djelu protiv vas, a to je tek početak. Supružnici ili prijatelji koji jedu drugačije su opterećenje, kao i sva nezdrava hrana kojom ste okruženi na poslu i kod kuće. Što učiniti?

Ono što je meni pomoglo je postupna promjena. Pogledajmo zašto, a onda i kako.

Zašto postupna promjena djeluje

Ako razumijete razloge zbog kojih ljudi ne uspijevaju uspostaviti zdravi životni stil, vidjet ćete zašto je postupno bolje:

 1. Nije teško početi ako počinjete od malih stvari i radite samo jednu malu promjenu odjednom.
 2. Uz postupnu promjenu, ne stavljate previše pred sebe kao kod velikih promjena, pa je manje vjerojatno da ćete odustati kako tjedni idu iz razloga kao što su prevelika zaposlenost ili druge stvari kojima se morate posvetiti.
 3. Promjena nije dramatična, pa se ne doima teškom, i uskoro postane normalno ponašanje. Izlazite iz komforne zone, ali malo.
 4. Nikad se ne osjećate kao da se žrtvujete.

To su dobri razlozi. Idemo to učiniti.

Kako prijeći na zapanjujuće zdravo

Prije nego krenemo s postupnim procesom, dobro je znati opći smjer u kojem idemo. Neće to biti točno mjesto na kojem ćemo završiti, jer će se stvari putem mijenjati – među ostalim i vaš ukus – ali pogledajmo prvo širu perspektivu na ono što radimo.

Lošiji pristup bi bio razmišljanje o savršenoj prehrani, i zaključak da je to ono što morate učiniti. Primjerice, kad biste zaključili da morate jesti samo proteine i povrće, cijeli dan, svaki dan, bilo kakvo odstupanje bi bilo neuspjeh. I ne bi vam taj način života baš bio zabavan, pa se ne biste dugo njega držali.

Umjesto toga, zamislite život koji uključuje zdravu hranu u kojoj doista uživate – ali dopušta i neka druga zadovoljstva. Za neke to možda znači pecivo i voće za doručak, nakon toga nešto zdravije za ručak i večeru (proteine, povrće, kvinoju ili smeđu rižu), možda mrkvu i humus kao užinu, zeleni čaj poslijepodne i na kraju svega, martini za večeru. To nije 100 posto zdravo, ali je prilično dobro, i možda je nešto u čemu biste uživali.

Drugi možda žele slatkiš poslijepodne ili veliku bijelu kavu ujutro. Ili pomfrit uz večeru s prijateljima nekoliko puta tjedno. Sve je to moguće u zdravom životnom stilu, ako je većina ostalog što jedete zdrava. Želite zamisliti sliku zdravog života koji se vama čini ugodan.

Zatim odaberite jedan mali zdravi izazov i držite ga se tjedan dana. Osigurajte se, postavite podsjetnik na hladnjak, planirajte unaprijed, učinite sve što je potrebno kako bi se ta mala zdrava promjena dogodila. Ako uspijete, odaberite drugu malu promjenu za idući tjedan, i ponavljajte svakog tjedna u kojem ste bili uspješni.

Kakvu malu promjenu možete odabrati? Lista je beskrajna, ali evo nekih primjera:

 • Pojesti povrće tijekom večere svaki dan
 • Pojesti povrće tijekom ručka svaki dan
 • Pojesti voće kao poslijepodnevnu užinu
 • Pojesti voće s doručkom
 • Popiti jedno alkoholno piće manje navečer
 • Ne jesti nakon 20 sati
 • Srezati šećer koji stavljate u kavu na minimum
 • Pojesti cjelovitu (kvinoja, smeđa riža…) žitaricu umjesto bijele
 • Pojesti humus ili orašaste plodove umjesto čipsa
 • Pojesti bobičasto voće umjesto slatkiša
 • Naučiti tri nova recepta ovaj tjedan (kuhajte jednu večer, jedite ostatke drugu, ponovite)
 • Jesti kod kuće većinu večeri u tjednu
 • Pojesti kajganu od tofua s povrćem za doručak

Pretpostavljam da ste shvatili. Ako vam se ove promjene ne sviđaju, smislite neke vlastite. Ako vam se čine preteške, odlučite se za neke lakše.

Jedna mala promjena odjednom znači desetak njih tijekom nekoliko mjeseci. Tijekom vremena, to se zbraja u zapanjujuću promjenu, i to promjenu koja će trajati mnogo dulje.

 

Ostavi odgovor