SHARE

Neki ljudi misle da je grozno biti sam – to znači da ste asocijalni i nikom ne trebate. Neki se osjećaju tužno i osamljeno ako nemaju društvo za večer ili za vikend.

Ali biti sam ne znači da nikome ne trebate. Ustvari, može biti jako korisno provesti malo vremena na osami.

Kad ste sami, čujete svoj unutranji glas, srce i um. Evo nekoliko dobrobiti provođenja vremena u samoći:

1. To je izvrsna prilika za obnovu energije

Pokušavamo ljude oko nas učiniti sretnima ili im pomoći da se suoče sa svojim osjećajima. To može biti emocionalno iscrpljujuće.

Primjerice, imam prijateljicu koja živi u inozemstvu, i javlja mi se online samo kad ima problema koje želi podijeliti sa mnom. To me čini tužnom i frustriranom.

Vrijeme provedeno na osami pomaže mi da se odmorim od konstantne interakcije s drugima.

2. To je dobro vrijeme za razmišljanje

Život juri ludom brzinom. Nemamo vremena zastati i razmisliti. Kad smo sami, imamo sjajnu priliku usredotočiti se na sebe.

Moja dobrovoljna osamljenost dala mi je priliku da se zapitam idem li u pravom smjeru, shvatila sam da moram promijeniti svoj život i napokon pronašla vremena za opuštanje i meditaciju.

3. To je prilika da shvatite što vas zaista veseli

Kad provodite vrijeme s drugim ljudima, često morate pristati na kompromise. Uvijek postoji šansa da se ono što želite neće podudarati s tuđim željama. Kad ste sami, samo vi odlučujete.

Želite li cijeli dan provesti na plaži? Može! Želite li na izložbu suvremene umjetnosti? Nema razloga da je preskočite. Ja sam konačno posjetila grad svojih snova, Prag. Nitko od mojih prijatelja nije imao vremena, novca, ili želje da mi se pridruži, ali to više nije bilo važno.

4. Bit ćete produktivniji

Zabavno je i uzbudljivo provoditi vrijeme s prijateljima, ali to vas može odvesti od stvari koje su vam zaista važne, primjerice vježbanja, hobija, knjige koju dugo odgađate i nedovršenog posla.

Provedite malo vremena sami kako biste napredovali u osobnim ciljevima.

5. Više ćete se oslanjati na sebe

Tražimo potvrđivanje od naših prijatelja, kolega i obitelji prije nego nešto učinimo ili donesemo odluku. Ima dana kad je potrebno to učiniti, ali ima i prilika kad se može djelovati bez savjetovanja s drugima.

Kad ste sami, učite donositi odluke bez pomoći. Meni je to bilo teško, ali s vremenom sam se naučila oslanjati na sebe.

6. Naučit ćete cijeniti bliske ljude

Kad redovno izdvajate vrijeme za sebe, postaje ugodnije susretati se s drugima, jer vam, kako ste sebi dali vremena i prostora, nedostaje njihovo društvo.

Ne bojte se biti sami. Često nam osama pomaže shvatiti tko smo, što želimo i što možemo učiniti kako bismo postali bolji ljudi.

(Prilagođeno s bloga Tiny Buddha)

Ostavi odgovor