SHARE
Jednostavan bezmesni obrok kakav bi se mogao posluživati u školama
Nakon što je Francuska 2004. godine zabranila nošenje muslimanske burke u školama, sada se suočava s problemom što ponuditi muslimanskim i židovskim učenicima na školskim jelovnicima, a da ne sadrži svinjetinu. Zastupnik Yves Jego predložio je obavezni vegetarijanski obrok u školama te tako podignuo buru u zemlji koja se diči svojom tradicionalnom mesnom gastronomijom.
Jegov prijedlog nailazi na sve veću potporu jer ide u prilog muslimanskim, židovskim i vegetarijanskim učenicima. ”Uvođenje obaveznih vegetarijanskih obroka je sekularno rješenje religijskog spora koji omogućuje da djeca koja ne jedu meso ili ribu iz bilo kojeg razloga dobivaju uravnoteženu prehranu”, riječi su zastupnika Jegoa.
Učenici koji iz bilo kojeg razloga ne jedu svinjetinu do sada su bili isključeni iz normalnog života u školi. Francuska se ponosi svojom sekularnošću, stoga je ovaj problem, koji se do sada prezentirao kao vjerski, ostao neriješen.
Ministar poljoprivrede Le Foll kritizira ovaj prijedlog navodeći kako ne ide u prilog uzgajivačima stoke u Francuskoj. (abcnews.go.com)

Ostavi odgovor