Dragi čitatelji, to je to. Dalje ne ide. Ovaj recept za punjene gljive s orasima je vjerojatno najbolje što se sa šampinjonima može učiniti. Volim ih pečene, pohane, u rižotu, sirove, ali ovaj način pripreme je najbolji.
Gljive su uvijek bile jedna od ključnih namirnica veganske prehrane. Sadrže proteine, vitamine i vlakna. Praktički su nemasne i imaju vrlo malo ugljikohidrata. Ono što je najvažnije, imaju jaki umami okus.
Umami je japanska riječ za peti okus, onaj koji ljudi mogu osjetiti uz slatki, kiseli, gorki i slani okus. Odnosi se na onu puninu koju ima umak od soje ili, khm, ne volim niti spomenuti tu riječ, meso. Na zapadu se do nedavno nije percipiralo da je to zaseban okus, ali je umami prije nekoliko desetljeća dodan službenoj paleti okusa. Umami je ono što gljive čini ukusnima, pogotovo kad se pečenjem oslobode viška tekućine pa im se okus koncentrira.
Krenimo s receptom. Trebat će vam ovi sastojci:
- 16 velikih svježih šampinjona
- Šačica oraha
- Malo svježeg peršina
- Tri češnja češnjaka
- Jedan mali luk
- Tri žlice krušnih mrvica
- Prehrambeni kvasac
- Maslinovo ulje
- Sol i papar
Odstranite stapke gljivama – nježno primite klobuk u dlan jedne ruke, pa drugom rukom iščupajte stapku. Odrežite donji drvenasti dio, pa ostatak stapki nasjeckajte.
Nasjeckajte luk, popržite ga na maslinovom ulju, a kad požuti dodajte i nasjeckani češnjak. Nakon desetak sekundi dodajte i stapke pa dobro posolite i popaprite. Stapke će pustiti tekućinu. Kad tekućina ispari, a stapke promijene boju, prebacite ih u usku visoku posudu i sameljite smjesu. Dodajte u nju nasjeckane orahe, nasjeckani peršin, kvasac i krušne mrvice.
Klobuke gljiva složite u nauljeni lim za pečenje. Posolite ih i popaprite pa u svaki stavite po žličicu nadjeva. Pecite na 200 stupnjeva oko dvadeset minuta. Gljive su gotove kad se stisnu i puste tekućinu.
Pri posluživanju prelijte dobrim maslinovim uljem. Ja sam ih ovaj put poslužio uz lešo blitvu te salatu od rikule i pomodorina.
a recept za nadjev? 🙂
Izgubio se putem 🙂 Evo, dodan u recept, thx