SHARE

Ključ svake zdrave prehrane je u umjerenosti. Tijelo morate nahraniti pravim namirnicama kako biste ostali aktivni i zdravi. To je lakše postići na način da smanjite loše stvari, nego da ih izbacite. Budite oprezni i jedite zdravo, ali uživajte u životu. Morate održati ravnotežu, a s njom će doći i zdravi životni stil. Ugljikohidrati su ključni element zdravog životnog stila, izvor energije tijekom dana, a ako ste ih do sada izbjegavali, vrijeme je da prestanete.

Ključno je razumjeti jednu stvar: postoji razlika između škrobastih i neškrobastih ugljikohidrata. I jedni i drugi imaju svoju ulogu, ali kada i koliko ih konzumirate presudno utječe na to hoćete li ostati zdravi i postići svoju željenu težinu. Evo kako ih je podijelio blog Mind Body Green:

1. Škrobasti ugljikohidrati daju brzu energiju i treba ih jesti ujutro

Oni će vam pomoći da rasturite svoj natrpani raspored. Količina ugljikohidrata u ovim namirnicama je visoka, pogotovo u usporedbi s vlaknima. Zato i jesu u ovoj kategoriji. Evo nekoliko zdravih namirnica iz ove kategorije:

  • Integralna tjestenina
  • Zobena kaša
  • Batat
  • Kruh od cjelovitog zrna
  • Kvinoja
  • Kukurz
  • Grašak

2. Neškrobasti ugljikohidrati su najbolji za kasno poslijepodne i ranu večer

Oni su bogati vlaknima. Kako se dan bliži kraju, treba vam sve manje ugljkohidrata, pogotovo škrobastih. Ne treba vam više toliko energije, jer idete na spoavanje. Međutim, zdravi, neškrobasti ugljikohidrati će vam pomoći da zaokružite cjelovit obrok. Evo nekoliko namirnica iz te kategorije:

  • Brokula
  • Prokulice
  • Lisnato zeleno povrće (raštika, špinat, rikula, rimska salata)
  • Bademi
  • Cvjetača
  • Cikla
  • Ostalo povrće (bez graška i kukuruza!)

Izbacite škrob u večernji satima i osjetit ćete veliku promjenu na svom tijelu.

Ovo je plan kojeg se svatko može držati, jer ne zahtjeva izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane. Najvažnije je biti ustrajan, a kontrola veličine porcija nije opcija. Tri tanjura tjestenine za ručak nisu u redu. Zapamtite, hrana koju tijelo ne iskoristi za energiju, pohranit će se kao mast. Uživajte u umjerenosti i koristite ova pravila uvijek kad jedete ugljikohidrate.

Ostavi odgovor