SHARE

Vjerojatno ste čuli da je dobro jesti hranu punu antioksidansa, i bogatu raznim nutrijentima. Moguće da je netko u tim razgovorima spomenuo i crnu čokoladu. Ja sam primjerice to čuo od svojeg profesora engleskog, koji nam je preporučio da pojedemo dvije kockice crne čokolade (s najmanje 70% kakaovca) prije državne mature kako bi imali dobru prokrvljenost mozga i optimalnu razinu šećera u krvi.

Osim te dvije prednosti naišao sam na još puno njih. Evo 15 razloga zašto je crna čokolada (u umjerenim količinama) izvrsna za vaše zdravlje:

1. Stoljećima se crna čokolada povezuje sa zdravstvenim prednostima

Inke su napitak od kakaovca zvali “pićem bogova”, i zbog toga se kakaovac punim imenom naziva Theobroma cacoa, od grčkoga “theo” (Bog) i “broma” (piće). Astečki car Montezuma tvrdio je da kakaovac “povećava otpornost i sprječava umor”, i da može “dozvoliti čovjeku da hoda čitav dan bez hrane”.

2. Crna čokolada bogata je fitonutrijentima, pogotovo flavonoidima

Flavonoidi su jedni od najčešćih fitonutrijenata u prehrani. Njih nalazimo u biljkama i potiču zdravlj. Dosad je otkriveno 4000 oblika flavonoida. Crna čokolada sadrži specijalne flavonoide zvane flavan-3-oli (ili flavanoli).

3. Crna čokolada bogata je i drugim nutrijentima

Uzmimo za primjer jedan komad čokolade od 50g koji ima udio kakaovca 70-85%. Taj komad sadrži:

  • gotovo 6 grama vlakana koji su bitni za probavu
  • trećinu dnevnog preporučenog unosa (PDU) željeza za zdravlje krvožilnog sustava
  • preko četvrtine PDU magnezija, za zdravlje kostiju
  • gotovo 50% PDU bakra i mangana, važnih antioksidansa

Također je bitno napomenuti da spomenuta količina sadrži 300 kalorija, stoga budite umjereni. Ove prednosti možete dobiti i u manjim obrocima, samo je bitno da čokolada ima 70-90% kakaovca

4. Flavan-3-oli/flavanoli smanjuju krvni tlak

Istraživanja su pokazala da crna čokolada povećava antioksidativni kapacitet krvi, što znači da se krvne žile šire, a tlak opada.

5. Crna čokolada umanjuje razinu “lošeg” kolesterola, a povisuje razinu “dobrog”

Kolesterol se sastoji od lipoproteina niske gustoće, i visoke gustoće. Ovaj potonji sprječava prvog da se taloži u arterijama. Brojne studije su pokazale da tamna čokolada i kakaovac umanjuju razinu lipoproteina niske gustoće, a povećavaju lipoprotein visoke gustoće.

6. Sprječava nagomilavanje trombocita

Trombociti u krvnim stanicama potiču stvaranje ugrušaka. Ugrušavanje je ključno za sprječavanje prekomjernog krvarenja, ali u prekomjernoj količini pridonosi srčanim bolestima. Studija koja je proučavala bijelu, mliječnu i crnu čokoladu, pokazala je da crna sprječava taloženje trombocita, dok bijela i mliječna nemaju utjecaj na ugruške.

7. Rizik od krvožilnih bolesti opada konzumiranjem crne čokolade

Izgleda da crna čokolada uvelike pomaže zdravlju srca. Studija koja je proučavala dugotrajne prehrambene navike kod 500 starijih muškaraca otkrila je da unos kakaovca umanjuje krvožilne bolesti. Još jedna epidemiološka studija u SAD-u pokazuje da je konzumiranje čokolade obrnuto proporcionalno sa srčanim bolestima, i da je jedenje čokolade 5 puta tjednu umanjilo rizik od srčanih bolesti za 57%. Uživajte svakodnevno u kockici crne čokolade.

8. Umjereno unošenje crne čokolade umanjuje rizik od moždanog udara.

Što je s inzultom? Analiza pet različitih studija pokazuje jasno da rizik od moždanog udara opada za 20% konzumiranjem crne čokolade (62.9 grama tjedno u prosjeku je bilo optimalno).

9. Razina krvnog šećera je stabilnija ako jedete crnu čokoladu

Nažalost dijabetes je i dalje veliki svjetski problem, ali postoji ukusan lijek. Analiziranjem 40 kliničkih slučajeva, otkriveno je da kakaovac znatno umanjuje otpornost na inzulin, što posredno dokazuje da rizik od dijabetesa opada. Opet valja naglasiti da je umjerenost najveća vrlina, i da se držite crne čokolade, a ne bijele ili mliječne.

10. Flavanoli potiču tok krvi u mozgu

Doza od 450 mg (šestina čajne žličice) kakaovih flavanola povećala je cerebralni tok krvi prema sivoj tvari u mozgu. A petodnevni tretman s dozom od 150mg flavanola poboljšao je oksigenaciju krvi. Ali znači li bolja prokrvljenost mozga da ćete biti pametniji? Dobro što pitate, jer odgovor leži u sljedećoj točki.

11. Povišenjem unosa kakaovca možemo poboljšati kognitivne funkcije

Studija provedena na 90 starijih osoba proučila je utjecaj visoke (990 mg), umjerene 520 mg), i niske (45 mg) doze kakaovog flavanola. Istraživači su otkrili da su sudionici koji su unosili visoke doze flavanola bili brži u rješavanju kognitivnih testova, i imali su bolje rezultate na testovima verbalne tečnosti, naspram onih koji su unosili niske doze. Znači crna čokolada vas može raspametiti? Upravo tako.

12. Crna čokolada umanjuje stres

Postaje sve bolje i bolje. Ovo je u 21. stoljeću jako bitna stavka. Najnovije studije pokazale su da crna čokolada umanjuje lučenje kortizola i kateholamina, hormona koji se luče u stresnim situacijama. Osim toga, još jedna studija kaže da jedenje crne čokolade poboljšava reakciju tijela na stres, i umanjuje percepciju stresa tijekom ispitivanja. Dodatan razlog za ponijeti crnu čokoladu na posao.

13. Crna čokolada podiže energiju

Kava je super, ali pijete li je poslijepodne, vjerojatno ćete imati problema sa snom. Crna čokolada izvrsna je alternativa, koja čak sadrži i malo kofeina koji vam pomaže da izdržite radno popodne do kraja.

14. Flavanoli mogu zaštititi kožu

Ovo je pogotovo bitno ljeti. Konzumiranje crne čokolade bogate flavanolima štiti kožu od UV zraka tako povećava minimalnu razinu zračenja koja je potrebna da izazove opekline. Osim toga, flavanoli poboljšavaju krvotok, a time podebljavaju kožu, i poboljšavaju hidrataciju.

15. Crna čokolada može poboljšati zdravlje zubiju

Nasmiješite se. Crna čokolada bogata je teobrominom, antioksidansom koji štiti zubnu caklinu. Osim toga, ovaj antioksidans je učinkovitiji od flora u jačanju i mineralizaciji cakline. Znajući ovo, smijat ću se još više.
Kao što vidite, zdravstvene prednosti crne čokolade su znanstveno potvrđene – kakaovac iz tamne čokolade je izvrstan za zdravlje. Meni je odavno crna čokolada draža od obične, ali ove činjenice su me potaknule da je jedem redovito, i da je ubacim u košaricu pri svakoj kupovini. Uživajte (umjereno) u crnoj čokoladi!

1 KOMENTAR

  1. Druga cinjenica je da mlecna cokolada sadrzi vise secera  od crne, koji posledicno podize apetit, dok kod crne nema takav ucinak. Kada jedete slatko, kolicina secera u krvi se dize naglo, a onda brzo i pada, pa smo brze gladni i jedemo vise. Masna hrana i hrana bogata ugljenim hidratima stimulise ovaj nacin na koji mozak reaguje i kao rezultat moze da se desi da se i prejedemo.

Ostavi odgovor