Sjećam se kad sam bio dijete, avokado je bio rijedak gost u našoj kući, nešto što bi moji roditelji donijeli iz Italije ili s nekog drugog putovanja. Zbunjivalo me to voće koje je izgledalo poput zelene kruške, a jelo se u slanim kombinacijama. Tada nisam niti sanjao da je to jedna od najzdravijih namirnica koje postoje, a kamoli da će ga jednom biti za kupiti u gotovo svakoj trgovini.
Srećom, doznao sam i za jedno i za drugo i danas uživam u avokadu često. Najdraži mi je u najjednostavnijoj varijanti – za doručak na tostu, samo s malo soli i papra, ali volim ga i u tjestenini, sushiju i na sto drugih načina.
Bolje ga je kupiti nezrelog, dok je još tvrd, pa kući čekati da dozrije. Brže će dozrijeti ako ga držite u košarici s drugim voćem. Kad je mekan na dodir, osobito oko peteljke, spreman je za upotrebu. Prerežite ga u krug oko koštice po dužini, zaokrenite polovice, pa vrškom noža ubodite košticu i izvadite je. Zatim ugurajte žlicu između ploda i kore i sastružite sve što vam izgleda jestivo.
Evo niza razloga zašto je i vama vrijeme, ako već niste, da se pridružite klubu ljubitelja avokada:
1. Avokado je jako ukusan
To ne mogu prestati ponavljati. Ono što je važno znati kod njega je da traži dosta soli, važno ga je dobro posoliti kako bi se potpuno razvio njegov okus. Ako ne jedete jaja, a nedostaje vam okus mekane, kremaste kajgane, zgnječite ga posoljenog i popaprenog, te zalijte maslinovim uljem. Čak i u slatkim varijantama traži prstohvat soli, što nas dovodi do iduće točke…
2. Avokado može biti i desert
Što mislite, kako nastaju raw kreme, pudinzi i moussevi? Tajna je u avokadu. Dovoljno je neutralan da ga drugi sastojci, poput kakao praha i agavinog sirupa, prekriju svojim okusom, a kremasta tekstura ostaje. Dovoljno je sve to samo samljeti u blenderu i dobili ste predivan čokoladni mousse.
3. Avokado je jako zdrav
Krenimo od vitamina i minerala: avokado je prepun kalija (ima ga više nego banana), folne kiseline, vitamina C, K, B5, B6 i E. Tu je još i velika količina zdravih masnih kiselina, zbog kojih se avokado u studijama pokazao veoma zdravim za srce. Najbolje od svega, masnoće u avokadu pomažu boljoj apsorpciji većine vitamina koje sadrži, pa je zdravstveni učinak još bolji. Tu su još i vlakna, koja koriste probavi te također djeluju blagotvorno na zdravlje srca i krvnih žila.
4. Avokado je jeftin
Danas ga u svim većim trgovačkim centrima možete pronaći po cijeni koja se kreće oko desetak kuna za komad. Na akcijama ga možete kupiti već i od pet kuna po komadu. To zaista nije skupo.
5. Jednostavno se priprema
Nema kuhanja. Najbolji je sirov. Ne morate ga čak niti gnječiti. Možete ga samo narezati, složiti na kruh, posoliti i to je to.
6. Možete iz koštice uzgojiti drvo
Nije teško, samo trebate prvih nekoliko tjedana pripaziti na košticu dok ne proklije. Nakon toga je postupak relativno jednostavan za ljude koji imaju iskustva s vrtlarstvom. Samo ga čuvajte od hladnoće – ne podnosi je dobro. Više uputa o uzgoju drva avokada.
[…] unos kalorija bio je primaran cilj. Budući da isprva nismo uzgajali indijske oraščiće ni avokado, bilo je potrebno dobiti dovoljno energije za rad iz jednostavnijeg izvora – mesa. Mast je […]