SHARE

U posljednje vrijeme od nekoliko ljudi čujem kako su odustali od svojih dobrih navika: posrnuli su nakon mjesec dana zdrave prehrane, ili su na drugi način prekinuli s dobrim navikama koje su pokrenuli poput tjelovježbe ili pisanja.

Obeshrabrujuće je prekinuti dijetu ili dobru naviku, i lako je doći do točke kad više o tome niti ne želite razmišljati.

Što učiniti? Kako se nositi s posrnućem?

Nema lakog odgovora, da budem iskren. Osobno sam “posrnuo” i ponovno krenuo s nizom navika, i sad mislim da je posrtanje dio procesa. Konstantno učimo o sebi kako mijenjamo navike, a to je prava poanta promjene navika – učenje o sebi, a ne popravljanje samog sebe. Učimo o svojim umovima, osjećaju krivnje i frustracijama, o tome kako se nositi s tim osjećajima.

Nema lakih odgovora, ali evo nekih stvari s kojima možete pokušati:

1. Zastanite kako biste razmislili

Jedan od najvećih problema je što nikad ne želimo priznati da smo posrnuli. Izbjegavamo uopće pomisliti na to. Prvi korak je malo zastati u danu i razmisliti o tome gdje se sada nalazite. Išlo vam je odlično, a onda ste se okliznuli. Razlozi su mogli biti razni, ali znajte da niste sami, svi se ponekad okliznemo, a sile s kojima se suočavamo često mogu biti prejake za naše najslabije točke. To je u redu. Promislite o tome, i znat ćete da nije nastupio smak svijeta.

2. Priznajte svoje osjećaje

Teško se vratiti na pravi put, pa se stoga možemo osjećati kao propalice, obeshrabreni, frustrirani, razočarani, tužni, usamljeni, umorni, ljuti… često i više stvari odjednom. U redu je osjećati sve to. Često izbjegavamo razmišljanje o takvim osjećajima, ali dopustite sebi barem minutu da ih osjetite, pogledate u sebe i prihvatite ih kao dio vašeg iskustva.

3. Budite milosrdni prema sebi

Ako prolazite kroz neke teške osjećaje, nakon što ih priznate, pokušajte im pokazati malo ljubavi. Zamislite da vam prijatelj prolazi kroz takvu bol – ne biste li ga utješili, zagrlili, saslušali, bili suosjećajni? Sebe morate tretirati s istim suosjećanjem. Saslušajte koje teškoće vaš um ima, poželite sebi sreću, zagrlite se virtualno (ili stvarno), pokažite sebi ljubav. U redu je tako se osjećati, i u redu je željeti da poteškoće završe.

4. Usredotočite se na namjeru

Zašto ste uopće pokrenuli dobru naviku? Jeste li htjeli njegovati sebe, podariti sebi dobro zdravlje, dopustiti sebi kreativno izražavanje kroz pisanje (slikanje, glazbu…), pomoći drugima? Važno je upamtiti te namjere, kako biste se vratili na pravi put. Skrenuli ste jer ste zaboravili svoje namjere, ili su drugi prioriteti postali važniji. Odlučite je li vaša namjera dovoljno vrijedna da toj navici posvetite svoje vrijeme. Ako je tako, imajte namjeru na umu kad budete počinjali iznova.

5. Napravite najmanji korak do dobre navike

S dobrom namjerom na umu, što možete dalje učiniti? Mogu li stvari postati još lakše? Primjerice, možete li umjesto promjene cijele prehrane pojesti jednu mrkvu? Jednu jabuku? Umjesto tjednog rasporeda treninga otići na kratku šetnju? Napraviti jedan sklek? Poduzmete li najmanji korak, utvrdit ćete svoju predanost sebi i svoju namjeru. Zatim se usmjerite na idući najmanji korak.

6. Nema prošlosti, postoji samo ovaj korak

Sva skretanja, svi neuspjesi, svi problemi… oni postoje samo u vašoj glavi. Umjesto da im se vraćate, pokušajte se fokusirati na idući najmanji korak. Kako to izgleda? Pokušajte to posve iskusiti, i shvatit ćete da u ovom trenutku ta mala radnja nije teška. U toj maloj radnji, s vama je sve u redu. Pustite sve ostalo što se dogodilo, i budite prisutni ovdje, sa svojom namjerom i trenutnom radnjom.

7. Pristupite učenju sa znatiželjom

Često mislimo da nemamo discipline ili smo loši u nečemu. Ili imamo neku drugu misao o sebi ili o novoj navici koju bismo htjeli stvoriti. To su predrasude koje imamo prema sebi i svojim navikama… umjesto toga, pokušajte upustiti se u idući korak otvorenog uma, ne znajući kako će vam biti. Nova navika (ili stara, kojoj se vraćate), nije robotska radnja koju pokušavate stvoriti u sebi, nego dio procesa učenja, tijekom kojeg ćete doznati više o sebi. U duhu učenja, pristupite procesu sa znatiželjom, otvorenošću i bez prethodnog znanja. Iskusite to! Pokušajte cijeniti svaki mali detalj navike koji uočite.

Neću se pretvarati da je ovo brzo rješenje, ali na mene osobno ovi elementi često dobro djeluju. Nisam savršen ni na koji način. Ali u procesu učenja o sebi, u neuspjesima, novim počecima i otkrivanjima… navika koju odrađujem sa svim svojim nesavršenostima je savršena.

Ostavi odgovor