SHARE

Ne znam je li preciznost forme, predanost koju zahtijeva od plesača ili glazba uz koju se veže bila presudna za razvoj moje fascinacije baletom, ali se jako dobro sjećam da je sve počelo filmom o velikoj ruskoj balerini Anni Pavlovi. Želja da upoznam balet i na praktičnoj razini  nije me napuštala  iako je vrijeme da se njime počnem baviti odavno prošlo. A onda se  pojavio rekreativni balet, program vježbi temeljen na tehnici klasičnog baleta prilagođen za već formirana tijela, odnosno za ljude koji se njime nisu bavili od ranih dana ili pak one koji bi svoje baletno znanje htjeli obnoviti. Trening je adekvatno oblikovan  odabirom vježbi, pristupom i tempom s obzirom na razinu znanja i fizičku spremu polaznika koji mogu biti bilo koje dobi. U Zagrebu postoji niz  programa tog tipa koji možete odabrati, ovisno o tome kakav pristup želite i koliko vremena i novaca možete na njih utrošiti . Classevi se obično održavaju dva do tri puta tjedno, u trajanju od sata ili sata ipol, a možete ih, između ostalih, pronaći u Zagrebačkom plesnom centru, Plesnom centru Tala, Santei, Plesnom studiju Escape, Liberdanceu. Ako želite kreativniji pristup vježbanju kojemu je baza izgradnja čvrstog i fleksibilnog tijela od glave do pete , ako želite učiti nove obrasce kretanja i bolje upoznati svoje tijelo rekreativni balet pravi je odabir za vas. Osobno sam puno profitirala od ovakvog tipa tjelovježbe i zato u nastavku donosim osam razloga koji bi vas mogli potaknuti da i vi zakoračite u baletnu dvoranu.

1. Pojačava koncentraciju

Imate problema s kontroliranjem protoka vlastitih misli i teško se fokusirate na jednu stvar ? Dah vam je kratak, a mišići zgrčeni tako da toga često niste ni svjesni ? Kad uđete u plesnu dvoranu i započnete sat baleta budite sigurni da nećete imati vremena razmišljati ni o čemu drugom osim o pokretima koje izvodite. Baletne vježbe uvijek aktiviraju cijelo tijelo-već je držanje određene pozicije napor po sebi. Da bi se vježba izvela pravilno i da bi se zapamtila kombinacija pokreta, potrebna je maksimalna koncentracija. Provedite sat ili sat i pol u dvorani i izaći ćete čiste glave i s osjećajem lakoće u tijelu kao nakon rijetko kojeg tipa treninga.

2. Jača tijelo i aktivira centar

U baletu svaki pokret ide iz centra (pojas oko donjeg dijela trbuha i leđa) koji nosi naše tijelo. Čak i kad se radi o laganom pokretu noge u stranu, naprijed i nazad (tandu) aktivno je cijelo tijelo. Kao i u pilatesu i u baletnim vježbama ovog tipa jačaju se oni najdublji slojevi mišića koji oblažu koštani sustav i čine ga otpornijim na ozljede i svakodnevne pokrete. Ako primjerice patite od sindroma prenaprezanja ovaj je tip tjelovježbe idealan za ne -agresivno jačanje mišića koji riješavaju iritantne bolove i omogućuju daljnje vježbanje.

3. Razvija fleksibilnost tijela

Osim otvorenosti tijela (kukovi, prsa) temeljno obilježje baletne tehnike usmjerenost je u vertikalu, odnosnu u daljinu. Dok  radite bilo koju od vježbi uvijek ćete dobiti  napomenu  da maksimalno izdužite pokret. S obzirom da većina nas provodi dosta vremena u sjedećem ili stojećem položaju, koji skraćuje i sabija mišiće, ovakve su vježbe izrazito korisne za tijelo jer dopuštaju mišićno- koštanom sustavu da se , doslovno, protegne.  Također, neizostavni dio svakog sata je i istezanje na štapu koje dodatno pojačava fleksibilnost tijela koja ne samo što pruža instant osjećaj olakšanja (otklanja napetost) nego i smanjuje rizik od ozljede.

4. Pomaže uspravno držanje i otvara prsni koš

Ljudsko tijelo stvoreno je za kretanje, ne za sjedenje. Ipak, svi mi, nevezano samo uz posao koji obavljamo, puno vremena provodimo sjedeći i grbeći se, sagibajući glavu prema  ekranu i tako opterećujući vrat. Takva se pozicija tijela zadržava i u drugim aktivnostima , jer tijelo dobro pamti.  Zato je prilagođena baletna tehnika  koja inzistira upravo na suprotnom,  podvučenoj zdjelici, uspravnim leđima i otvorenom prsnom košu, idealna da tijelo vratimo u ravnotežu.

5. Usmjeren je na stopala

Koliko  vas  redovno prakticira vježbe za stopala ? A znate li da se radi o izrazito kompleksnom dijelu našeg tijela u kojem se nalaze i mnogi važni živčani završetci i da se mnogi uzroci bolova koje osjećate u primjerice koljenima ili donjem dijelu leđa nalaze upravo u njima ? Rekreativni balet na početnim i srednjim razinama odrađuje se bez špica i puno je pažnje posvećeno upravo razgibavanju i jačanju muskulature stopala, kao malo gdje drugdje. Time se pojačava i cirkulacija, te će vas nakon treninga će još dugo pratiti osjećaj topline u stopalima, ali i cijelom tijelu.

6. Razvija koordinaciju pokreta i ravnotežu tijela

Ako ste ikad gledali baletnu predstavu, dobro znate da su usklađenost , preciznost i balans tijela temeljne stvari kojima se u baletu teži. Na satu rekreativnog baleta nitko neće vikati na vas jer ste zaboravili ispružiti ruku u stranu dok ste se spuštali u grand pliè (duboki čučanj), ali će vas učitelj/ica  sigurno poticati na razvijanje svijesti o povezanosti pokreta. Ako niste trenirali od malena, koordinacija glave, ruku i nogu nešto je za što će trebati vremena da se razvije, a to ćete vrijeme na ovakvim classevima imati. Ista je stvar i s ravnotežom i prijenosom težine. Radi se o oku gotovo nevidljivim, ali krucijalnim pokretima koji će osvijestiti vaš osjećaj za tijelo na jednoj sasvim novoj razini i pomoći vam u izvođenju bilo kojeg drugog oblika vježbi, ali i u svakodnevnom kretanju.

7. Daje tijelu nove obrasce pokreta

Da ne bi bilo zabune, balet je kao sustav vježbi izrazito artificijelan, što bi značilo da nije prilagođen „prirodnoj”  posturi i organizaciji tijela. On se suprotstavlja temeljnim zakonima tijela, poput gravitacije, no na rekreativnoj razini balet nipošto nije štetan. Upravo to obilježje baletne tehnike koja inzistira na pokretima suprotnim od onih na koje smo navikli pomaže tijelu da dođe u stanje ravnoteže, da aktivira mišiće koje slabo koristimo, ali i da tijelo nauči nečem novom.  Isto kao što imamo potrebu učiti i upoznavati nove stvari na mentalnoj i emocionalnoj razini, i naše je tijelo željno i sposobno primiti nova saznanja, bez obzira na dob. Ako mu date priliku, mogli biste se iznenaditi što sve može.

8. Potiče na vježbanje

Kao i svaki drugi oblik tjelovježbe, rekreativni balet  može vam se svidjeti i ne svidjeti, što je sasvim legitimno. No ako se zakačite na njega, užitak koji ćete osjetiti sa svakim novim savladanim pokretom i uspješno odrađenom  kombinacijom, potaknut će vas da i sami radite na osnažnivanju vlastitog tijela kako biste što bolje mogli sudjelovati na classevima. Ja sam recimo svoje jutarnje vježbe istezanja i snage počela redovno provoditi otkako sam se počela baviti baletom, a ta se navika zadržala i nakon.

9. Prilagodljiv je

Kako se radi o rekreativnom obliku tjelovježbe, sve je prilagođeno mogućnostima vašeg tijela. Stopala otvarate onoliko koliko vam kukovi to dozvoljavaju,  u čučanj se spuštate onoliko koliko su vam tetive fleksibilne. Bitno je da se vježbe rade pravilno-pomaci u izdržljivosti i gibljivosti  brzo će postati vidljivi. Važno je naučiti slušati vlastito tijelo u trenutku u kojem se vježba izvodi te u tom kontekstu slijediti i savjete voditelja (ako ste imali većih ozljeda svakako mu/joj napomenite kako biste izbjegli daljnje mogućnosti ozljede, i/ili dobili adekvatno prilagođene vježbe).

Ostavi odgovor