SHARE

Danas je u zgradi Gradske uprave održana konferencija za medije s temom Mentalno zdravlje djece i mladih te je predstavljena online platforma Podrška na dlanu koja je usmjerena na jačanje mentalnog zdravlja djece i adolescenata. Svi sadržaji na spomenutoj platformi su besplatni, a njihovi su autori stručnjaci iz zdravstvenih ustanova Grada Zagreba.

Grad Zagreb je prepoznao potencijalne ugroze od pandemije i od nedavna potresa na mentalno zdravlje djece i mladih kao prioritetan javnozdravstveni problem pa je Odlukom gradonačelnika od 29. travnja 2020. osnovano i imenovao Povjerenstvo za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Grada Zagreba tijekom i nakon COVID-19 krize. Povjerenstva dugoročno želi raditi na jačanju dječje otpornosti povećanjem kapaciteta u sustavu zaštite djece i djetetove okoline koordiniranim aktivnostima, podupiranjem suradnje između svih ustanova u vlasništvu Grada Zagreba koje izravno rade s djecom te promicanjem kulture dijaloga između zajednice i zdravstvenih, odgojno-obrazovnih i socijalnih službi.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba i predsjednica Povjerenstva Gorana Buljan Flander je istaknula da su istraživanja što su se provela nakon karantene pokazala da je oko 30 % ispitanika razvilo neki oblik posttraumatskog stresnog poremećaja zbog krize izazvane koronavirusom. ”Koronavirus kao trauma je ostavila globalne posljedice, no Zagreb je prije gotovo tri mjeseca pogodio potres koji je ostavio strašne učinke na lokalnoj razini. Zato je nastala ova Platforma namijenjena djeci i mladima, ali i njihovim roditeljima. Na njoj se mogu naći brojni edukativni materijali koji su nastali kao odgovor na potrebe u ovim izvanrednim okolnostima”, kazala je gospođa Buljan Flander i dodala da je zaštita najmlađe populacije i njihovog mentalnog zdravlja apsolutan prioritet javnoga zdravstvenog sustava.

Psihologinja Ella Selak Bagarić, suradnica na ovome projektu je rekla da će se Platforma konstantno nadograđivati, a ideja je zaživjela te su strukturirani svih dostupni resursi na kojima su radili zagrebački zdravstveni stručnjaci.

Gradonačelnik Milan Bandić je zaključio da je na rezultate rada Povjerenstva ponosan budući da je mentalno zdravlje preduvjet za napredak Zagreba i domovine. „Ovo je zajednički napor svih gradskih institucija i kontinuirano ćemo raditi da tako i ostane“, poručio je.

Konferenciju su pratile zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić i i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan Pajić.

Ostavi odgovor