SHARE

Nebrojeni su dokazi da naše društvo, a pod naše mislimo ne samo na Hrvatsku, nego generalno na zapadnu civilizaciju, diskriminira žene. Od dokazanih nižih plaća za jednake poslove, preko niže zastupljenosti u političkim strukturama do težeg napredovanja u vrh biznisa, imamo niz preciznih i mjerljivih pokazatelja koji nepobitno dokazuju da borba za ženska prava nije završila stjecanjem prava glasa u prošlom stoljeću.
Svaka razumna osoba trebala bi sebe smatrati feministkinjom ili feministom, ako je definicija feminizma zagovaranje ženskih prava temljem ideje o ravnopravnosti spolova. Nema demokracije i nema pravednog društva u kojem je polovica stanovništva nekim nevidljivim silama podređena drugoj polovici. Borba traje i trajat će, a koliko god se činilo da je za njen uspjeh ključno djelovanje odozdo, iz baze, ne smije se zanemariti potreba vidljive reprezentativnosti žena na visokim funkcijama.
U tom kontekstu trebalo bi promatrati i predstojeće predsjedničke izbore. Ako želite izdvojiti nekoliko minuta vremena za mali čin aktivizma u cilju jačanja ženskih prava, ovo je prilika da pokažete da postojite i da želite veću zastupljenost žena u društvu, pa i u politici. Nažalost, od jedanaest kandidata tek su tri žene, ali sve tri su veoma zanimljive i bez obzira na vaše osobne preferencije na političkom spektru među njima vjerojatno možete pronaći kandidatkinju koju možete podržati glasom.
Krenimo s lijeva na desno – Katarina Peović je kandidatkinja Radničke fronte. Ona zagovara demokratski socijalizam, što je oblik društvenog uređenja u kojem postoje demokratski izbori, ali su sredstva za proizvodnju (tvornice, poduzeća) u društvenom vlasništvu. Inače je profesorica na Filozofskom fakultetu. Kao plus možemo joj upisati i to da ne obmanjuje birače i ne obećava stvari izvan djelokruga predsjedničkih ovlasti, nego najavljuje kako će predsjedničku kandidaturu iskoristiti kao odskočnu dasku za parlamentarne izbore.
Ako je Katarina Peović kandidatkinja čiste ljevice, Dalija Orešković vjerojatno spada u lijevi centar. Nakon zapaženog mandata na čelu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa krenula je u zasad neuspješnu političku karijeru. Glavne poruke su joj antikorupcijske, što je svakako plus. Kao i Katarina Peović, nema izgleda za ulazak u drugi krug – ankete joj daju oko 1 do 2 posto glasova.
Jedina kandidatkinja s izgledima za pobjedu, i to veoma visokima, je aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Politički se pozicionira na desnom centru, i slagali se s njenom politikom ili ne, bilo je pravo osvježenje tijekom proteklih pet godina vidjeti jedno žensko lice više na raznim međunarodnim skupovima i samitima, među sivim muškarcima u odijelima. Iako iz konzervativne stranke, na ključnom lakmus testu ženskih prava prolazi – protivi se zabrani pobačaja i zagovara sprečavanje neželjenih trudnoća boljom edukacijom mladih. Najveća prednost svakako joj je izgledan ulazak u drugi krug i pobjeda na izborima.
To su tri žene koje su se kandidirale na predsjedničkim izborima. Planirajte 22. prosinca izlazak na izbore, izdvojite malo svog vremena da svojim glasom podržite žene u političkoj areni.

Ostavi odgovor