SHARE

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, danas je u Gradskoj skupštini, održana svečanost u povodu prvog darivanja krvi zagrebačkih srednjoškolaca na kojoj su uručene zahvale školama i profesorima s najdužim stažem darivanja krvi.

Svečanosti je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević koja je, zahvalivši svim darivateljima krvi, istaknula kako se radi o dobročiniteljima kojima treba odati počast, jer to rade iz ljubavi i na dobrobit onima kojima krv život znači. U Hrvatskoj krv daje 4,2 posto stanovnika i svojim ste se nesebičnim činom i vi priključili ovoj obitelji. Hvala vam što darujete ono što se ne može proizvesti, a spašava živote drugih, naglasila je zamjenica.

U Hrvatskoj se krv već 40 godina daruje dobrovoljno. Zahvaljujući tome došli smo do godišnje brojke od 200 tisuća darivanja, a to ne bi mogli bez vas, rekao je Josip Jelić, predsjednik Hrvatskog crvenog križa, istaknuvši kako se jednom dozom krvi mogu spasiti tri života.

Crveni križ ove godine obilježava 140 godina Crvenog križa na tlu Hrvatske i 65 godina dobrovoljnog darivanja krvi. Prva akcija organizirana je u tvornici Franck u Zagrebu 2. studenog 1953. godine.

Ostavi odgovor