SHARE

Odjel veterinara male prakse Hrvatske (OVMPH) pri Hrvatskoj veterinarskoj komori, svjestan situacije vezane za nastanak neželjenih životinja u Hrvatskoj, dao je podršku zakonskoj mogućnosti propisivanja obavezne trajne sterilizacije od strane gradova i općina.

U svojem mišljenju OVMPH navodi da je novi Zakon o zaštiti životinja donio brojne civilizacijske i humane pomake u zaštiti i dobrobiti životinja, a u njegovoj provedbi trebaju sudjelovati svi – vlasnici, veterinari, državna uprava i JLS – na način da su dužni brinuti o životinjama koje su nam povjerene na brigu, ali i o onima o kojima neodgovorni vlasnici ne brinu. Ističu da danas kroz skloništa u Hrvatskoj prolazi više od 10 000 pasa i mačaka godišnje, u romskim naseljima luta nekoliko tisuća pasa (samo u Međimurju oko 3000), napuštene kućne ljubimce nalazimo na ulicama, a i udruge za zaštitu životinja volonterski brinu o tisućama životinja. OVMPH ima odgovornost prema svim tim životinjama i ljudima.

Veterinari OVMPH-a izravno su uključeni u problematiku držanja kućnih ljubimaca i u praksi se svakodnevno susreću ne samo s odgovorno držanim ljubimcima nego i s brojnim napuštenim životinjama. U svojoj podršci dalje navode da se njihova suradnja s brojnim udrugama za zaštitu životinja očituje kroz pomoć napuštenim životinjama koje svakodnevno dolaze u veterinarske klinike, ambulante i prakse. Kažu da nije upitna pomoć koju su veterinari u tim trenucima voljni pružiti, često i kod vrlo teških ozljeda, rezultata zanemarivanja i zlostavljanja, no učestao problem je nemogućnost naplate nerijetko izrazito visokih troškova, a sve zbog neodgovornih vlasnika. U svim navedenim situacijama oni nesebično daju svoje vrijeme i znanje, postavljaju dijagnoze, liječe, cijepe i kastriraju koristeći odgovarajuće terapeutske, anestezijske i analgezijske protokole.

Zaključuju: „Zato je propisivanje trajne sterilizacije Zakonom o zaštiti životinja (NN 102/17; čl. 52 st. 4 i 5; čl. 62 st. 6) mjera koju podržavamo, uz izuzeće vlasnika životinja koji to ne žele zbog dobrobiti vlastite životinje te njihovu registraciju bez ikakvih posljedica na njihovu odluku na pravo izbora.”

Udruga Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja, koju čini 30 udruga diljem Hrvatske, zahvaljuju Veterinarskoj komori i njezinom Odjelu veterinara male prakse Hrvatske na podršci gradovima i općinama da riješe uzroke problema, zaustave patnju životinja i zaštite svoje proračune od izdvajanja financijskih sredstava zbog neodgovornosti građana.

Pohvalno je što Zakon o zaštiti životinja donosi odredbu o obaveznoj kontroli mikročipiranja prema kojoj sve lokalne zajednice moraju do 30. lipnja provjeriti jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom. Kako bi gradovi i općine riješili problem u potpunosti nužno je i iskorištavanje zakonskog alata koji im omogućava da propišu trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka. Naime, i kada svi psi budu mikročipirani, ostaje problem nekontroliranog razmnožavanja, odnosno odbačenih štenaca koje treba zbrinuti. S obzirom na to da je kontrola razmnožavanja životinja zakonski obavezna još od 2006. godine, logično je da lokalne zajednice napokon propišu konkretan način kontrole razmnožavanja, odnosno da za pse i mačke to bude trajna sterilizacija.

Sve navedeno u cilju je podrške onim gradovima i općinama koji su donijeli ili su u fazi donošenja odluke o trajnoj sterilizaciji pasa i mačaka. Ove odluke iznimno su bitne kako bi se spriječila nevjerojatna patnja životinja i nastanak sada već iznimno velikoga broja napuštenih životinja, kao i postigla konkretna ušteda na financijskim izdacima koji nastaju zbog neodgovornosti građana.

Mišljenje OVMPH-a o obaveznoj trajnoj sterilizaciji i više informacija nalazi se OVDJE.

Ostavi odgovor