SHARE

Bilo da trčite po parku ili uživate u vinu na terasi kafića uz more ili u gradu, ljeti je teško pobjeći od komaraca. Negdje ih ima više, negdje manje, ali nitko nije lišen tih malih napasti koje kao ose za sokom rajčice ili breskve na kupanju zuje oko nas u potrazi za potrebnom im krvlju. Ne zvuči lijepo, ali u potrazi za proteinima neophodnim za produkciju jajašca, ženke komarice sišu krv sisavaca, pa tako i ljudsku. Najčešće ubadaju u korijen dlake, a uz ubod u kožu ispuštaju i slinu koja sadrži antikoagulans, a koji je glavni uzrok neugodnom svrbežu, iritaciji i crvenilu kože, objašnjavaju nam u Olivalu. Kako se onda zaštititi od komaraca kada se ne nalazimo u prostoru koji je od njih zaštićen i kad smo u pokretu?

Komarci se uvijek kreću prema mirisima koji su im ugodni i takve mirise zovemo atraktanti, dok one mirise koji im ne odgovaraju i koje komarci izbjegavaju zovemo repelenti.

„Repelenti su sredstva koja nanosimo na kožu ili odjeću, koristimo ih u okruženju u kojem boravimo, a služe za odbijanje komaraca, ali i ostalih insekata. Repelenti mirisima odbijaju insekte i smanjuju mogućnost njihova ugriza ili uboda, a time i vjerojatnost prijenosa bolesti.  Konvencionalni repelenti najčešće su bazirani na DEET-u ( N,N-Diethyl-3-methylbenzamid) no sve učestalija preosjetljivost i alergijske reakcije na DEET dovele su do razvoja prirodnih smjesa eteričnih ulja koja imaju svojstva dobrih repelenata, a prednost im je neškodljivost i ugodan miris“, kažu nam iz Olivala. Radi se o citrusnim mirisima izoliranim iz tropskog bilja, a od nama poznatih eteričnih ulja prednjače lavanda, menta, orijentalni kajeput.

Mi smo isprobali dva prirodna repelenta u spreju: Olival Natural defense i Sprej protiv komaraca Mala od lavande.

Ultimativni test učinkovitosti nekog repelenta za mene je odrađivanje treninga na otvorenom u večernjim satima- pogotovo dio kada već znojna na mjestu odrađujem vježbe. Točno se sjećam tog jednog jedinog puta kada sam otišla trčati bez repelenta u park i to u jutarnjim satima. Stala sam kako bih se istegnula, a za nekoliko sekundi se na mojim listovima pojavilo petnaestak komaraca kojih se nikako nisam mogla riješiti. Ista stvar događa se i na stazi, pogotovo ako se nešto zelenila nalazi oko nje. Koji ubod komarca nije problem, ali kad se oko vas skupi čitav roj i onemogućava vas u treningu ili u opuštanju, onda komarci zbilja jesu problem.

Oba spomenuta repelenta prošla su test – istezala sam se u miru, slobodna od komaraca. Možda sam zaradila koji ubod na mjestu koje nisam prekrila s repelentom, ali miljama je to daleko od situacije o kojoj sam maloprije govorila.

Sprejevi su proizvodi nama dobro poznatih hrvatskih tvrtki prirodne kozmetike o kojima smo dosta pisali, bazirani na prirodnim sastojcima ne životinjskog podrijetla. Sprej protiv komaraca Mala od lavande nešto se brže i jednostavnije nanosi, dok Olivalov Natural defense treba malo umasirati pa i njeguje kožu (no ne masti je!). Oba su spreja ugodnog blago citrusnog mirisa te se mogu pronaći i u većim trgovačkim lancima i drogerijama, primjerice DM-u (detaljne informacije pogledajte na stranici Olivala i Male od lavande).

Oba su spreja učinkovita i ne sadrže štetne sastojke – na vama je da odaberete koji vam više odgovara.

Olival Natural defense prirodni repelenti dolaze u dvije varijante, za odrasle i djecu. Formulaciju čine eterična ulja šest najučinkovitijih  biljaka među kojima prevladavaju limunski mirisi: kajeput, niauli, litsea cubeba, menta i lavanda, a koji su otopljeni u bademovom ulju pa preparat istovremeno štiti i njeguje kožu te se brzo upija uz predviđeno djelovanje do tri sata. U potpunosti su neškodljivi jer ne sadrže DEET, parabene, silikone, umjetna bojila niti umjetne mirise.

Sprej protiv komaraca, Mala od lavande  

Sprej protiv komaraca sastavljen je 100% prirodno, na bazi hidrolata lavande koji umiruje svaku kožu, suncokretovog ulja koje će činiti kožu mekšom, nahraniti je i zadržati miris spreja, te kombinacije eteričnog ulja limunske trave, citronele i eteričnog ulja lavandina koja daju ovom proizvodu predivan svježi miris koji smeta komarcima. Proizvod je potrebno protresti prije svake upotrebe kako bi se komponente ulja i hidrolata spojile i poprskati po izloženim dijelovima kože. Pogodan je za djecu i odrasle.

 

Ostavi odgovor