SHARE

Kada biste mogli spriječiti da vaša djeca obole od raka, biste li to učinili? Odgovor je, bez sumnje i iz stopa, da, ali kada je to pitanje povezano sa spolno prenosivom bolesti koja može izazvati rak i cijepljenju protiv iste, neki od vas automatski se povlače i zatvaraju vrata odluci koje može spasiti život vašem djetetu.

HPV (humani papiloma virusi) su virusi koji su tabu tema kada se govori o spolnosti i postoji mišljenje da ti virusi (ima ih više od 100 tipova) napadaju samo „promiskuitetne“ žene, a da ih uglavnom prenose „promiskuitetni“ muškarci. Činjenica je pak da se gotovo svaki spolno aktivni muškarac i gotovo svaka spolno aktivna žena u tijeku svog života zarazi nekim oblikom HPV-a. HPVse prenosti spolni putem, može biti opasan, i za žene i za muškarce te može uzrokovati karcinom.

Infekcija HPV-om se može spriječiti.

HPV se može dogoditi svakome, ali danas ne mora doslovce više nikome, bilo je geslo rasprave koja se nedavno odvila u prostorima KIC-a u Zagrebu, u organizaciji udruge Sve za nju i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a na kojoj su sudjelovali vodeći hrvatski zdravstveni i drugi stručnjaci. Raspravi su prisustvovali pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, doc. dr. sc. Joško Zekan iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, prim. dr. sc. Marina Kuzman iz Službe za školsku medicinu, dr. Dinka Nakić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om, prof. dr. sc. Mihael Skerlev i svi su se, zajedno sa voditeljicom rasprave Karmelom Vukov Colić složili kako su u cijeloj priči edukacija i informiranost ključni. Koga pogađa, kako se prenosi, koliko je učestala, na što utječe i najvažnije- kako se može spriječiti.

U zadnje se vrijeme diže jako puno glasova protiv cijepljenja općenito, a kamoli onda cjepiva protiv spolno prenosive bolesti, jer, neće moje dijete biti promiskuitetno. Zapravo moje dijete uopće neće stupati u spolne odnose. Još bolje rečeno, moje dijete uopće nije seksualno biće. I što će onda tom mom djetetu cjepivo protiv spolno prenosive bolesti? Pogotovo ako mu još k tome može i naštetiti.

Karikiram, ali stvar je daleko gora od ove koju sam maločas prikazala, a sve počinje od nedovoljne informiranosti prvenstveno roditelja o važnosti cijepljenja protiv HPV-a, a kada tu kartu odigraju i inicijative protiv cijepljenja, stvar postaje gora- odaziv na cijepljenje manji, a veća mogućnost zaraze koja se mogla spriječiti.

HPV može izazvati rak vrata maternice, rodnice i stidnice u žena, rak penisa, rak anusa i stražnjeg dijela grla, rak korijena jezika i krajnika u žena i muškaraca, istaknuto je na prezentaciji.

Kao što je jedna od sugovornica na raspravi rekla, da je otkriven uzročnik raka debelog crijeva i da je za sprečavanje istog napravljeno cjepivo, svi bi stajali u redu da ga prime. No ovdje je riječ o spolnoj bolesti, a znamo kako smo kao narod, iz nekih ne sasvim jasnih razloga, osjetljivi na temu spolnosti.

Cijepljenje protiv HPV-a besplatno je i namijenjeno za učenike i učenica, a provodi se od devete godine nadalje. Cijepiti se mogu i odrasle osobe i to u nadležnom zavodu za javno zdravstvo ili da se obrate svom ginekologu. U tom se slučaju cjepivo plaća i to oko 1000 kuna po dozi, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo. 

“U školskoj godini 2017/2018. cijepljenje će biti besplatno samo za djevojčice i dječake koji pohađaju osmi razred osnovne škole te djecu iste dobi koja ne pohađaju školu. Također, cijepljenje je najkasnije do kraja lipnja 2017. besplatno za sve osobe koje su, neovisno o svojoj dobi, započele cijepljenje u 2016. godini”, kažu iz Zavoda.

Cjepivo je u uporabi širom svijeta već više godina i pokazalo se sigurnim, no bilo koji lijek može uzrokovati ozbiljan problem, poput teške alergijske reakcije. Što se tiče nuspojava, moguće su blage do umjerene reakcije, koje se i javljaju i kao reakcije nakon drugih cjepiva- glavobolja, bol u mišićima, crvenilo i oticanje. Rizik razvoja ozbiljne nuspojave i smrti nakon nakon primjene bilo kojeg cjepiva je izuzetno mali, stoji u letku o cjepivu protiv HPV-a.

Većina HPV infekcija ne uzrokuju simptome i prolaze same od sebe, no također mogu uzrokovati karcinom cerviksa od kojeg u Hrvatskoj svake godine oboli 350 žena, a gotovo sto ih umre. No više ne mora nijedna.

Navodi se kako cjepivo protiv HPV-a spriječava oko 70% karcinoma cerviksa, oko 50% premalignih promjena na cerviksu i 90% anogenitalnih bradavica.

Samo jedan partner/ica i bilo koji oblik seksa mogu donijeti HPV, a bolest nema gotovo nikakvih manifestacija, zbog čega su važne redovne kontrole (PAPA test minimalno svake tri godine kod žena; ako toliko dugo niste bile na kontroli, vrijeme je da na nju odete!).

Karcinom koji nastaje od HPV-a prva je zloćudna bolest kojoj se zna uzročnik i na kojeg se može djelovati, odnosno ga spriječiti, istaknula je jedna od sugovornica rasprave.

Da se vratim na tezu otpočetka- nemojte oklijevati i cijepite svoje dijete, ono će vam sutra biti zahvalno, jednako kao što bi žene koje su oboljele od raka zbog HPV-a sada dale sve na svijetu da su imale mogućnost da koriste cjepivo.

Cijelu raspravu pogledajte ovdje.

Ostavi odgovor