SHARE

Američki liječnik dr. Joel Kahn sebi je zacrtao misiju da će biljnom prehranom spasiti milijun srčanih udara. Od ranije znamo da se biljna prehrana vezuje uz bolje zdravstvene ishode u životu. Dr. Kahn radije u svojoj kardiološkoj klinici koristi jelovnike nego tablete i operacije. Ali nije usmjeren samo na zdravlje – prelazak na biljnu prehranu savjetuje i zbog suosjećanja sa životinjama te radi zaštite okoliša. Međutim, dr. Kahn napominje da za zdravlje nije dovoljno samo preći na biljnu prehranu, vegani ipak rade neke pogreške zbog kojih mogu nepotrebno ugroziti svoje zdravlje. Evo što je na temu pogrešaka koje rade vegani napisao za MBG:

1. Pogrešna pretpostavka da se vegani nikad ne razboljevaju

Svijet trčanja naučio je neugodnu lekciju kad je 1970. autor bestselera i maratonac Jim Fixx umro u svojim ranim pedesetima od bolesti srca. Znao se hvaliti da može jesti što god poželi jer toliko puno trči. Sličan fenomen može predstavljati zamku za vegane. Niža stopa kroničnih bolesti ne znači i da nema rizika. Vegani mogu oboljeti od raka, srčanih bolesti, dijabetesa, demencije i drugih ozbiljnih poremećaja. Mnogi današnji vegani su dugo jeli meso prije nego su se okrenuli sadašnjem životnom stilu, što je moglo izazvati prikrivene zdravstvene probleme. Novi vegani motivirani etikom mogu birati hranu punu masnoća, šećera i dodane soli. Veganima su potrebni preventivni pregledi poput kolonoskopije kao i svakom drugom.

2. Pogreška neusvajanja zdravog životnog stila

Veganska ili biljna prehrana je veoma zdrav izbor, ali to je samo dio plana za ukupno optimalno zdravlje. Studije dr. Deana Ornisha pod nazivom “Lifestyle Heart Trial” kombinirale su biljnu prehranu s vježbom, smanjivanjem stresa, jogom, društvenom potporom i ljubavlju, kao i prestankom pušenja, kako bi povratili uznapredovale bolesti srca. Spavate li sedam do osam sati svake noći, imate bitno manji rizik od srčane bolesti od onih koji spavaju manje od pet sati. Mnogi su još uvijek pušači, pa i vegani. Trebali bi prestati. Pokušaj održavanja savršene veganske prehrane može biti stresan i prizvati beskonačne primjedbe suradnika, obitelji i prijatelja. Ključno je imati strategiju za umanjivanje stresa, bez obzira je li riječ o jogi, glazbi, religiji ili društvenoj potpori.

3. Pogreška neuzimanja dodataka prehrani

U mojoj naprednoj preventivnoj kardiološkoj klinici mjerimo razine mnogih nutrijenata koje uobičajene laboratorijske pretrage ne zahvaćaju. I svejedi i vegani često imaju preniske razine nutrijenata. Veganima često nedostaje vitamina B12, vitamina D, omega-3 masnih kiselina, joda, vitamina K2 i taurina (kao i većini svejeda). Moje je mišljenje da maksimalna dobrobit veganske prehrane ovisi o tim nutrijentima.

Postoje veganski vitamini koji pokrivaju potrebe za tim nutrijentima i preporučam ih svojim pacijentima. Iz prirodnih cjelovitih izvora, omega-3 se može dopuniti s dvije žlice mljevenih sjemenki lana dnevno pomiješanih sa zelenim lisnatim povrćem, orasima i chia sjemenkama. Gljive i biljna mlijeka mogu biti bogati vitaminom D. Dovoljno željeza za vegane ima u tofuu, špinatu, grahu, leći i sjemenkama suncokreta. Ako želite potvrditi da uzimate dovoljno ovih nutrijenata, obavite laboratorijske pretrage.

4. Pogreška jedenja veganskog junka

Veganska oznaka na pakiranju ne jamči zdrav izbor. Obrok koji se sastoji od gaziranog pića, pomfrita i prženih “pilećih” nuggetsa može biti ukusan veganski ručak, ali daleko je od koncepta zdrave prehrane. Na veganskoj se sceni nedavno pojavio jackfruit, plod koji okusom podsjeća na meso, ali je cjelovita namirnica. Moj restoran poslužuje burgere od jackfruita na pecivu od integralnog tijesta i veliki su hit, a svejedno su zdravi. Prerađene žitarice u keksima, kolačima i kruhu mogu biti zamke za vegane, za razliku od 100 posto cjelovitih opcija. Ponekad je teško pronaći vegansku hranu kad putujete, i uvijek čitajte sastojke na proizvodima koje kupujete.

Rast veganskog pokreta tijekom proteklih nekoliko godina, uz potporu Venus Williams, dr. Oza i drugih, nove restorane, festivale i proizvodnje linije sve jače svjedoči da je veganstvo put do zdravog tijela i planeta. Ako izbjegnete ove četiri zamke, bit će to najbolja odluka koju ćete donijeti.

Ostavi odgovor