SHARE

Kad govorimo o aktualnim oblicima tjelovježbe nema sumnje da se joga nalazi pri samom vrhu ljestvice. Dio popularnosti koju joga kao stil vježbanja, ali i življenja ima može zahvaliti New Age filozofiji i u tom se smislu o jogi često svašta piše, no ovdje nas ona zanima kao oblik tjelovježbe koji pozitivno utječe na naše tijelo i duh. Jer, kao što to često napominjem, to dvoje nije odvojeno- naše tijelo naš je primarni dom i sve što radimo na fizičkoj razini utječe i naše unutarnje stanje, a vrijedi i obrnuto.

“Riječ ‘joga’ znači ujediniti sve svoje dijelove u funkcionalnu cjelinu. Dovesti u red tijelo i um”, kaže Sanja Radović, učiteljica joge iz OM studija za jogu na zagrebačkoj Trešnjevci.

02-yinomjoga

Bez obzira na to o kojem se stilu joge radi velika se pažnja pridaje koncentriranom i pravilnom izvođenju pokreta, kao i kontroli daha što jogu čini i izvrsnom dodatnom tjelesnom aktivnošću koja nam pomaže da se i u drugim aktivnostima pravilnije i lakše krećemo. Iz osobnog iskustva mogu reći kako takav pristup kretanju tijela povećava svjesnost o pokretu te fleksibilnost što minimalizira mogućnost ozljede i preduvjet je za kvalitetno vježbanje bilo kakve vrste. Ako ste jedna od onih osoba kojima misli često znaju odlutati tijekom vježbanja, ali i bilo koje druge aktivnosti joga bi mogla biti sustav koji će vam pomoći da se fokusirate na tu i sada.

“‘Za svakoga postoji njegova joga’ riječi su ‘oca joge’ Sri T. Krishnamacharye, a mi imamo sreću što nam je danas dostupno doista mnogo stilova i pravaca joge. U studiju OM joge prakticiramo tradicionalne stilove joge – Hatha, Ashtanga, Kundalini – te suvremene stilove Vinyasa flow, Yin, Dharma jogu. Neki od tih stilova su jako različiti – Ashtanga joga se bavi pomnošću na kretanje, dah i fokus, dok Kundalini joga koristi mantre i tehnike čišćenja (‘kriye’) – i zato je sjajno i korisno kombinirati više stilova koji nam odgovaraju”, kaže Sanja Radović.

Jedna od čestih pogrešnih pretpostavki, koje pogađaju i primjerice pilates, jest da je joga statična i spora, što je naravno uskogrudan način gledanja na taj raznolik sustav kretanja. Ashtanga joga primjer je dinamičnog stila joge, prilagođenog brzini našeg doba. U njoj se “stalno krećemo i bivamo svjesni svih senzacija unutar tijela i uma, a fokus i svjesnost o dahu daju alate uz pomoć kojih se možemo nositi sa stresom naše svakodnevice”, kaže učiteljica.

08-grupna-na-glavi

Ashtanga jogu mogu vježbati svi i može se prilagoditi svakoj dobi, stanju i svim okolnostima. Ona je edukativna, disciplinirana praksa, puna detalja i uputa te uvida u tradicionalne jogijske metode, pa vodi u razumijevanje šireg aspekta joge. Vođeni sat Ashtanga joge traje 75 minuta i ne zahtjeva nikakvo predznanje niti posebnu opremu – joga se vježba bosih nogu, u odjeći za vježbanje koja treba biti udobna i po mogućnosti da prianja uz tijelo kako bi vi, ali i vaši instruktori mogli pratiti pravilnost položaja.

“Praksa Ashtanga joge se sastoji od predefiniranog slijeda položaja (asana) koje se uvijek izvode istim redom. Na taj način iz dana u dan napredujemo i prepoznajemo obrasce ponašanja i vlastite navike, upoznajemo tijelo i njegove akcije do razina koje nismo ni znali da imamo-kroz tjelesnu praksu gorimo traume i loše misli”, kaže Sanja Radović.

“OM joga je popularno jogijsko odredište u Zagrebu koje okuplja kolektiv od čak deset vodećih domaćih učitelja joge te brojne polaznike poligona za učenje joge YogaPRO. Studio OM joge poznat je po osebujnoj opuštenoj atmosferi pa je idealno utočište za sve koji traže odmak od svakodnevnih obaveza”, poručuje učiteljica.

 

Ostavi odgovor