Site icon Fresh.hr

Buenos Aires zatvara zoološki vrt jer zarobljeništvo ponižava životinje

Argentinski glavni grad Buenos Aires nakon 140 godina zatvara svoj zoološki vrt. Kako je pojasnio gradonačelnik Horacio Rodriguez Larreta, zarobljeništvo ponižava životinje.

U planu je pretvaranje prostora na kojem se danas nalazi zoološki vrt u ekološki park. Neke životinje, koje se ne mogu u divljini brinuti za sebe, primit će potrebnu skrb u ekološkom parku, među njima i orangutanska Sandra, koju je argentinski sud 2014. priznao kao “neljudsku osobu” i presudio kako ima pravo na slobodu.

Ostale životinje bit će zbrinute na drugačije načine – njih 1500 bit će upućeno u razne argentinske i prekomorske azile u kojima će imati adekvatne životne uvjete, dok će većina ptica biti puštena u riječne rezervate nedaleko Buenos Airesa.

Buenosaireški zoološki vrt inače posljednjih godina prate brojni problemi, neobjašnjive smrti životinja, kao i javni prosvjedi zaposlenika vrta, koji odavno ističu loše uvjete u kojima životinje žive. “Danas ovo mjesto donosi više žalosti nego radosti”, rekao je Larreta.

Zatvaranje zoološkog vrta u Buenos Airesu dolazi nakon nedavnog zatvaranja zoološkog vrta u kanadskom Bowmanvilleu, te odluke Costa Rice da 2013. zabrani držanje životinja u zatočeništvu, koju su vlasnici zooloških vrtova uspjeli sudski srušiti godinu dana kasnije.

 

Exit mobile version