SHARE

Argentinski glavni grad Buenos Aires nakon 140 godina zatvara svoj zoološki vrt. Kako je pojasnio gradonačelnik Horacio Rodriguez Larreta, zarobljeništvo ponižava životinje.

U planu je pretvaranje prostora na kojem se danas nalazi zoološki vrt u ekološki park. Neke životinje, koje se ne mogu u divljini brinuti za sebe, primit će potrebnu skrb u ekološkom parku, među njima i orangutanska Sandra, koju je argentinski sud 2014. priznao kao “neljudsku osobu” i presudio kako ima pravo na slobodu.

Ostale životinje bit će zbrinute na drugačije načine – njih 1500 bit će upućeno u razne argentinske i prekomorske azile u kojima će imati adekvatne životne uvjete, dok će većina ptica biti puštena u riječne rezervate nedaleko Buenos Airesa.

Buenosaireški zoološki vrt inače posljednjih godina prate brojni problemi, neobjašnjive smrti životinja, kao i javni prosvjedi zaposlenika vrta, koji odavno ističu loše uvjete u kojima životinje žive. “Danas ovo mjesto donosi više žalosti nego radosti”, rekao je Larreta.

Zatvaranje zoološkog vrta u Buenos Airesu dolazi nakon nedavnog zatvaranja zoološkog vrta u kanadskom Bowmanvilleu, te odluke Costa Rice da 2013. zabrani držanje životinja u zatočeništvu, koju su vlasnici zooloških vrtova uspjeli sudski srušiti godinu dana kasnije.

 

2 KOMENTARI

Ostavi odgovor