SHARE

Njemačka je postala prva europska zemlja koja je donijela zakonsku definiciju “veganskoga”, i tako spriječila proizvođače da koriste veganima primamljive oznake na proizvodima koji sadrže tragove životinjskih sastojaka.

Njemačka vlada se odlučila zaštiti veganske građanine uz prijedlog zakona koji će stvoriti jasne zakonske okvire “veganskoga”, što se tiče pakiranja hrane. Definicija, koju su jednoglasno prihvatili ministri za zaštitu potrošača, razjašnjava da je veganska hrana ona koja ne sadrži apsolutno nikakve životinjske proizvode tijekom procesa proizvodnje. Zakon nalaže da se također treba posebno naglasiti koje aditive, enzime, i prehrambena pomagala namirnica sadrži.

To znači da se proizvođači moraju držati strogih smjernica, nedostatak kojih je stavljao vegane u opasnost od konzumiranja meda, mlijeka i želatina u tragovima, boja na bazi insekata, te L-cisteina – tvar za strukturiranje tijesta i brašna, koji se proizvodi od pačjeg perja (i ljudske kose).

“Ovaj zakon će olakšati veganima život.”, rekao je Jan Felix Domke, politički asistent Europske Unije Vegetarijanaca. Ova novost potvrđuje da je Njemačka postala Meka za vegane, nakon što smo saznali da se broj vegetarijanskih prehrambenih opcija povećao za vrtoglavih 633 posto u posljednjih 5 godina.

(Izvor: vegnews.com)

Ostavi odgovor