SHARE

Ove nedjelje je skupina ekstremnih desničara napala je zaposlenike i goste veganskog kafića u povijesnom centri Tbilisija.

Barem 15 luđaka su banuli u maleni lokal, “Kiwi Café” u glavnom gradu Gruzije, i počeli bacati kobasice, meso i ribu na osoblje i goste, kažu svjedoci.

Novine Georgia Today su napadače opisali kao radikalne ultra-nacionaliste, Gruzijske Ultrase.

Glasnogovornici Kiwi Cafea su na svojoj Facebook stranici napad opisali kao “anti-vegansku provokativnu akciju”, a napadače su nazvali “neo-nacistima”, koji podržavaju “fašističke ideje.”

“Izvadili su pečeno meso, kobasice, i ribu, i počeli su ih jesti i bacati na nas, a na kraju su počeli pušiti….Samo su pokušali provocirati naše prijatelje, te izraziti nepoštovanje prema nama”, stoji u izjavi.

Svjedoci su objasnili kako je osoblje pristojno zamolilo skupinu da napusti lokal, ali su oni počeli vikati i napadati. Policija navodno nije progonila ekstremiste, već se obratila osoblju kafića, te gostima.

“Budući da većina osoblja, a i dobar dio gostiju, nosi pirsinge i irokeze, policija je mislila da su oni krivi za incident. Možemo se samo nadati da su nadzorne kamere bile upaljene. Kad provoditelji zakona pogledaju video, znat će što se uistinu dogodilo”, napisao je svjedok Nono Antidze na svojem Facebook zidu.

Ostali svjedoci su rekli da su se policajci otvoreno rugali ljudima u kafiću, te smijali na račun žrtava incidenta.

Luđaci s kobasicama napali veganski kafić u Gruziji, a krivci su i dalje na slobodi

“Živimo u društvenom paklu, gdje se ljude vrijeđa zbog drukčijeg načina odijevanja. Tuku ih jer nose pirsinge, i izruguje ih se zbog toga što ne jedu meso. A najgore je to što nam se policija smijala, i dodatno pogoršala situaciju, umjesto da štiti građane,” rekla je svjedokinja Ana Gulisashvili na svojem Facebook zidu.

Predstavnici kafića su rekli da su se neki susjedi pridružili napadačima jer “smo mi u njihovim očima ‘drukčiji’. Dodali su da “u Gruziji nije prihvatljivo ponašati se kao mi.”

Prema Radio Free Europe, neki stanovnici Tbilisija su zabrinuti zbog ksenofobnog karaktera nasilja u Kiwi Cafeu, kao i maršem ekstremnih nacionalista koji se bio održao u Tbilisiju tri dana prije napada. Oni se pribojavaju da bi takvi činovi mogli značiti dolazak organiziranih političkih akcija od strane Gruzijskih ultranacionalista.

(izvor: telegraph.co.uk)

Ostavi odgovor