SHARE

Marko i Krešimir Malbašić, jedan inženjer građevine drugi inženjer elektrotehnike odlučili su se za proizvodnju vlastitog ulja, konkretno orahovog i lanenog. Netko se može pitati otkuda momcima sa zahtjevnim poslovima vrijeme i energija za takav pothvat, no užitak i korist koje donosi proces pravljenja ulja jednak je onima koji dolaze od gotovog proizvoda:

“Ljubav prema prirodnom jako dugo traje. Mama nam je uvijek govorila – prirodno, prirodno, prirodno. Jest fizički naporno, ali je isto tako dobro za mentalno opuštanje, pogotovo nakon naših poslova”, govore braća koja se u potpunosti bacila u proučavanje literature i saznavanje svih dostupnih informacija o proizvodnji ulja.

Na proizvodnju ulja potaknula su ih sve prisutnija saznanja o sastojcima namirnica koje konzumiramo, kad se jednom usudimo pročitati etiketu, ali i situacijske dostupnosti ploda s kojim se moglo krenuti u realizaciju ideje. Kao i obično kad se pokreće nešto novo, prva stanica naši su prijatelji, a Krešimir i Marko dobili su priliku realizirati svoju ideju kad su im obiteljski prijatelji iz Aljmaša pored Osijeka ustupili svoje orahe. Rezultat je bio više nego dobar, a nakon toga uslijedila je ponuda za proizvodnju lanenog ulja, od lanenih sjemenki također provjerljivog izvora. Braći je naime izuzetno važno da znaju od kakve sirovine rade svoja ulja i od čega se ona točno sastoje:
“Želimo da se cijeli proces proizvodnje može iskontrolirati. Da mogu otići kod svog prijatelja, uslikati taj orah i reći ‘Da, s tog oraha je pao plod od kojeg je napravljeno ulje’.”

Orahe čiste sami, sa svojom majkom čiji je odgoj u kojem se posebno isticala važnost dobre hrane iz vlastitog uzgoja zasigurno utjecala na pokretanje Mog vrta. Proces proizvodnje nastavlja se u stroju nabavljenom i namijenjenom isključivo za svrhe proizvodnje ulja, nakon čega se ulje stavlja u hladnjak, a onda slijedi faza filtriranja. U ulja se ne stavljaju nikakvi aditivi niti konzervansi, a otvoreno ulje (koje nakon otvaranja treba držati u hladnjaku) može trajati više od mjesec i pol dana. Važno je napomenuti da je pojava taloga, kao uostalom i kod maslinovog ulja sasvim uobičajena i normalna stvar. Ulja se rade uglavnom po narudžbi jer žele da proizvod uvijek bude svjež, a koristiti se mogu na razne načine.

12888679_1673051909622386_6439661481312827672_o

O lanenom ulju pisala sam u tekstu o uljima, a orahovo ulje posebno je korisno u borbi protiv kolesterola i općenito poremećaja i bolesti krvožilnog sustava, kao i u poboljšanju reakcija našeg organizma na stres. U prehrani se može kombinirati s raznim namirnicama, salatama, nadjevima, kolačima, (osobno ga obožavam s crvenom lećom), a koristi se i za njegu kože lice te posebno za ispucalu i suhu kosu. Važno je napomenuti kako niti laneno niti orahovo ulje nisu namijenjeni termičkoj obradi, odnosno ih nije poželjno zagrijavati.

Ulja iz Mog vrta možete kupiti u raznih mjericama (100/ 250/ 500 ml), a sve druge informacije možete naći na njihovoj Facebook stranici (u prodaji se nalaze i lanene sjemenke od kojih se ulje radi).

Iako su tek krenuli u ispitivanje tržišnih potreba i reakcija konzumenata na njihova ulja, razmišljaju o tome da priču prošire i usustave. Velika želja im je proizvodnja suncokretovog ulja, ulja kojeg najčešće i najviše koristimo u prehrani. Sve naravno ovisi o tome kako će se situacija razvijati, no Markova je i Krešimirova inicijativa za svaku pohvalu. Ne samo zato jer su im ulja odlična, već zato što pokazuju inicijativu za proizvodnju vlastite hrane, time motivirajući i druge, a onda i skrećući pažnju na važnost poznavanja sastojaka namirnica koje konzumiramo.

Ostavi odgovor