U zimskim mjesecima se izbor povrća obično suzi na tri kategorije: kupusnjače, korijenasto i uvozno povrće. Preskočimo uvozno, nismo baš ljubitelji prakse da se nešto svježe i ukusno mora dopremiti do nas avionom (znate li koliko je to CO2?). Ostaju nam uvijek omiljene kupusnjače i korijenasto povrće. Znači, vrijeme je za zimski minestrone.
Riječ je o povrću koje na prvi pogled nije glamurozno, ali krije u sebi bogatstvo okusa i hranjivih vrijednosti. Posebnim načinom pripreme ovog minestronea postići ćemo da se istakne sva njegova prirodna slatkoća. Evo što vam je potrebno od sastojaka:
Za minestrone:
- 300 grama integralnih penna od pirova brašna
- 2-3 poriluka
- 3-4 srednje mrkve
- pola korijena celera
- jedna korabica
- mala glavica crvenog kupusa
- 7-8 listova kelja
- 20-ak prokulica
- koncentrat rajčice
- 1 litra povrtnog temeljca
- maslinovo ulje, sol i papar
Počnite tako da narežete povrće. Poriluku uklonite vanjski sloj, odrežite ga na granici bijelog i zelenog, pa se riješite lišća. Dio koji vam je ostao prerežite uzdužno, dobro isperite između slojeva od zemlje te narežite poprečno na tanke trakice. Stavite ih da se sotiraju na maslinovom ulju na laganoj vatri i poklopite.
Za to vrijeme, operite ostalo povrće od nečistoća, uklonite vanjske listove prokulicama i crvenom kupusu te ogulite korabicu i celer. Narežite mrkvu na kolutiće, korabicu na ploške, celer na kockice, kupus i kelj na trakice, a prokulice ostavite cijele.
Sada otklopite poriluk, trebao bi već biti posve mekan. Pojačajte vatru, dodajte ostalo povrće i sotirajte dalje uz često miješanje. Podgrijte povrtni temeljac dok ne zavri (ili otopite kocku povrtne juhe u litri vode) i držite ga na rubu vrenja. Malo po malo, kad se povrće počne lijepiti, dodajte temeljac u lonac s povrćem. Ovo je esencijalno! Ako se povrće počne kuhati, bit će manje ukusno.
Također, ovaj korak je moguće izvesti u cjelosti bez ulja. Samo krenite s malo vrelog temeljca na dnu lonca i dodajte povrće istim redoslijedom uz podlijevanje.
Trebat će vam oko pola sata da povrće omekša. Tada dodajte u lonac sav preostali temeljac. Možda će vam nedostajati i do pola litre vode kako bi se tjestenina mogla skuhati, pa po potrebi dodajte toliko vruće vode. Dodajte koncentrat od rajčice, posolite, popaprite i ubacite penne. Ne zaboravite povremeno promiješati. Kad istekne vrijeme kuhanja penna s pakiranja, poklopite, maknite s vatre i ostavite minestrone da se odmori nekoliko minuta. Prije posluživanja zalijte s malo dobrog maslinovog ulja pa poslužite uz miješanu zelenu salatu i ljuti umak.