SHARE

Mnoga istraživanja su pokazala da niskomasna veganska prehrana može umanjiti rizik od srčanih bolesti – no može li olakšati borbu s dijabetesom? Najnovija studija objavljena u časopisu Nutrition & Diabetes, tvrdi da može.

Istraživači Odbora liječnika, Sveučilišta savezne države Kalifornije, Easy Baya, i Sveučilišta George Washington su stavili 17 dijabetičara (s dijabetesom tip 2) na vegansku dijetu 20 tjedana, i upisali su ih na tjedne satove nutricionizma. Dijabetička neuropatija je stanje kad visok krvni šećer oštećuje živčane niti u tijelu, prenosi klinika Mayo. Dijabetičari najčešće osjećaju bol u nogama i stopalima.

Osim što je niske masnoće, biljna prehrana je puna vitamina; no sudionicima studije je bilo naloženo da uzimaju suplemente vitamina B12, budući da velik broj ljudi ne može sintetizirati ovaj kompleksan vitamin iz biljaka.

Istraživači su mjerili razinu boli kod sudionika triput tijekom studije; jednom na početku, potom na pola studije, i zadnji put na kraju. Pritom su sudionicima davali upitnike kako bi izmjerili razinu boli; napravili su i fizičke procjene; i mjerili su im elektrokemijsku provodljivost kože na stopalima.

Niskomasna veganska prehrana umanjuje dijabetičku bol

Rezultati su pokazali da niskomasna veganska prehrana, u usporedbi s drugima, znatno umanjuje dijabetičku bol, poboljšava cirkulaciju, i funkcioniranje živaca. Bonus: Sudionici su u prosjeku izgubili 6 kilograma!

“Promjena u prehrani umanjuje bol povezanu s dijabetičkom neuropatijom, vrlo vjerojatno zbog toga što povećava otpornost na inzulin”, rekao je u doktor Neal Barnard, predsjednik Liječničkog odbora. “Niskomasna veganska prehrana također umanjuje tjelesnu težinu, a smanjuje kolesterol, i krvni tlak.”

Cameron Wells, dijetetičarka registrirana u Liječničkom odboru, i jedna od autorica studije, rekla je za LiveScience da povećana otpornost na inzulin dopušta tijelu da popravi oštećenje živaca. A promjena prehrane koju su predložili, uopće nije komplicirana. Škrobaste namirnice, žitarice, zeleno lisnato povrće, i leću, lako je nabaviti u svakoj trgovini.

“Uvijek je lijepo promatrati reakcije naših pacijenata, jer je to znak da radimo nešto dobro”, rekla je Wells.

Američko ministarstvo zdravstva procjenjuje da 60 do 70 posto dijabetičara ima neki oblik neuropatije, koju uzrokuju razni faktori, primjerice, metabolizam (krvni šećer i niska razina inzulina), i autoimuni faktori koji uzrokuju upalu živaca. Stručnjaci preporučuju pacijentima da posjete liječnika odmah kad primijete neku porezotinu ili suhoću na stopalima koja ne zarasta, ili se pogoršava.

Drugi opasni simptomi su: upala, trnci, i slaboća na dlanovima i stopalima; vrtoglavica; promjene u probavi, uriniranju, i seksualnim funkcijama. Klinika Mayo je naglasila da ovi simptomi nisu uvijek indikator oštećenja živaca, ali svejedno su signal da trebate posjetiti liječnika.

Izvor: Bunner A E, et al. A dietary intervention for chronic diabetic neuropathy pain: a randomized controlled pilot study. Nutrition & Diabetes. 2015. MedicalDaily.

Ostavi odgovor