SHARE

Što dijeli ljude od životinja? Nismo li i mi ljudi, u biti, pametni majmuni? Zašto je onda u redu da jedna vrsta iskorištava drugu za grozne eksperimente? Je li testiranje na životinjama ispravno?

Tim se pitanjima, kao i mnogim srodnim, bave etički osviješteni individualci, i aktivisti za prava životinja, koji žele potaknuti promjenu.

Nedavno je kozmetička tvrtka Lush, koja se ne iživljava na životinjama, pokrenula možda najekstremniju kampanju o pravima životinja, kako bi podigla osviještenost o eksperimentiranju na životinjama.

Tvrtka je svjesna da najviše mogu utjecati ljude ako izazovu emotivnu reakciju. To su u ovom slučaju postigli izlaganjem ljudskog bića procesima koji su standardni pri iskorištavanju životinja u laboratoriju.

Mlada žena Jacqueline Trade se ponizno izložila standardnim procedurama pri testiranju životinja, Nosila je odijelo u boji kože, i bila je vezana, i mučena raznim napravama, dok su na njoj provodili svakojake eksperimente.

Bila je tretirana jednako kao životinje u laboratoriju, kako bi pomogla etički osviještenoj kozmetičkoj tvrtki da dokaže svoju bit.

24-godišnjoj Jacqueline gurali su hranu u grlo, sve dok su joj otupila osjetila gutanja, i dok nije mogla disati.

Iste kemijske supstance koje se koriste na životinjama, štrcali su Tradeine oči. Ako mislite da je riječ o glumačkoj predstavi, varate se, jer svi sudionici eksperimenta – kao i promatrači – tvrde da je bilo itekako realno. Čak su joj i obrijali glavu, kao i životinjama u laboratoriju.

U opisu „posla“ joj je bilo i naznačeno da treba izdržati cijelu proceduru bez prigovora, da bi što zornije prikazala perspektivu nedužnih životinja, koje se izlažu takvim grozotama iz godine u godinu.

Kampanja (nad kojoj su se mnogi zgražali) je bila vidljiva prolaznicima, i pripadnicima medija. Gledatelji u Londonu brzo su shvatili da predstavlja testiranje na životinjama.

Podaci su jasni: Barem 50% odraslih osoba protivi se testiranju na životinjama, i grozi se nad brojkama koje pokazuju koliko životinja godišnje umire samo u svrhu laboratorijskog testiranja (u SAD-u barem 100 milijuna životinja).

Slike eksperimenta možete pogledati ovdje.

Ostavi odgovor