SHARE

Monsanto će se napokon naći pred sudom zbog štete koju su nanijeli okolišu i ljudima. Međunarodno suđenje održat će se u Haagu, u Nizozemskoj, od 12 do 16 listopada iduće godine.

Međunarodna skupina znanstvenika i profesionalaca, koja se nazvala Sud za Monsanto, nedavno je najavila da će suditi ozloglašenoj biotehnološkoj kompaniji.

“Sud će se osloniti na ‘Vodič za načela u biznisu i ljudskim pravima’ koji je UN usvojio 2011. Također će procijeniti kaznenu odgovornost temeljem Rimskog Statuta, kojim je osnovan Međunarodni kazneni sud u Haagu 2002., a razmotrit će je li potrebna i reforma međunarodnog kaznenog prava kako bi se uvrstili i zločini protiv okoliša ili ekocid, kako bi fizičke osobe mogle kazneno odgovarati”, objavio je sud.

“Odavno je došao trenutak da sud globalnih građana sudi Monsantu za zločine protiv čovječnosti i okoliša. U Parizu se ovaj mjesec bavimo najopasnijom prijetnjom s kojom smo se suočili tijekom proteklih 100 ili 200 tisuća godina, globalnim zatopljenjem i poremećajem klime”, rekao je predsjednik udruge Organic Consumers Association Ronnie Cummins na tiskovnoj konferenciji.

Kako se ranije izvještavalo, francuski je sud nedavno presudio da je Monsanto kriv za kemijsko trovanje okoliša i stanovništva.

Skupina koja se nada suditi Monsantu dogodine koristit će jedinstvenu strategiju kako bi pozvali kompaniju na odgovornosti i spriječili je da u budućnosti zagađuje okoliš. Na suđenju će zatražiti da se Monsanto optuži za zločine protiv okoliša, što bi bio potez bez presedana.

“Priznavanje ekocida kao zločina jedini je način da zajamčimo pravo ljudi na zdrav okoliš i pravo prirode na zaštitu”, tvrdi sud na svom webu.

Monsanto je jedna od najbogatijih i najnemilosrdnijih multinacionalnih korporacija na svijetu. Iza lažne fasade nevinosti, koju su stvorili njihovi PR-ovci i odvjetnici, krije se veoma zla tvrtka. Protiv njih je u svijetu podignuto na tisuće tužbi, ali su zbog svog nevjerojatnog bogatstva uglavnom i prilici nagoditi se izvansudskom nagodbom, te isplatiti velike svote i podmititi medije kako se njihove zločine ne bi razotkrilo.

Monsanto ima veoma nezgodnu prošlost, prije nego su ušli u prehrambenu industriju uglavnom su se bavili kemikalijama. Od početka 20. stoljeća proizvodili su razne toksične kemikalije, u rasponu od kofeina, do oružja poput Agenta Orange i bijelog fosfora, kao i opasnih herbicida te pesticida.

Njihova paleta proizvoda uzrokuje desetke različitih bolesti biljaka, te oštećuje ekosustav na razne načine.

(Izvor True Activist)

Ostavi odgovor