SHARE

Ljubav se ne mjeri u tome koliko puta nekome kažete “volim te”, nego koliko uspijete dokazati svoju ljubav.

Zdrava veza, i dugotrajni ispunjavajući odnosi su rijetkost, ali nikad nisu slučajni. Svjesno se grade godinama, uzajamnim trudom i žrtvom oba partnera.

Prvo je važno partneru pokazati privrženost svaki dan na desetke malih načina – i pronaći stalne geste koje se pojedinačno čine sitnima, ali su značajne za vezu.

Bit je skupljati takve malene pobjede svaki dan kako bi zajedno uživali tjednima, mjesecima, godinama i desetljećima. Za ispravnu, doživotnu, sretnu vezu potrebna je svakodnevna predanost.

Tony DiLorenzo je dugogodišnji bračni savjetnik i voditelj stranice One extraordinary marriage. Kaže da ga su ga brojni razgovori s oženjenim parovima naučio puno toga, među ostalim i to da se zdrave veze od nezdravih razlikuju u 9 stvari. Evo što zdravi parovi rade drukčije:

1. Predani su, i vide pozitivnu stranu u svakoj teškoći

Ponekad je nemoguće vidjeti partnerovu dobru stranu kad djeca vrište, a bankovni račun je oskudan. Poteškoće svakodnevnog života nas lako mogu natjerati da se fokusiramo na stvari koje nas kod partnera izluđuju. Morate to promijeniti!

Umjesto da gledate samo mane, potrudite se uvidjeti stvari koje volite kod njih, pogotovo u turobnim trenucima. Lako je voljeti partnera kad je more mirno, ali prava povezanost se gradi u olujama.

Sljedeći put kad budete frustrirani, okrenite ploču. U tom trenutku se sjetite barem dvije stvari koje volite i cijenite kod vašeg partnera.

2. Spavaju zajedno… s osmijehom

Prestanite se natjecati tko je što napravio taj dan kad uđete u krevet. Ne morate sve razjasniti, ali morate umiriti gnjev.

U nedavnoj studiji objavljenoj u tjedniku neuroznanosti, znanstvenici su koristili podatke iz stvarnog života kako bi razbili stari mit da se sve mora “riješiti” prije odlaska u krevet. Zaključak je bio da je u redu otići u krevet s nesređenom svađom, ukoliko emocije ne buktaju previše. Ali, znajte da je odlazak u krevet nakon gajenja ekstremno negativnih osjećaja često put do njihovog jačanja i “održanja”.

Ako ne možete nešto razriješiti prije spavanja, barem recite partneru da ih volite prije nego zaspete. Takva mala promjena tenzije olakšat će vam rješavanje problema ujutro.

3. Šalju “mikro-poruke” poštovanja jedni drugima

Užurbani rasporedi i produžene smjene mogu ljudima smetnuti s uma pozitivne poruke koje bi trebali poslati partnerima. Ali jeste li znali da najsretniji i najzdraviji parovi razgovaraju barem 5 sati tjedno? Možda mislite da nemate toliko vremena za sjediti i pričati, ali predani i brižni partneri uvijek pronađu način da redovito pokažu jedno drugome male podsjetnike brižnosti i zahvalnosti. Jednostavan sms, kojim podsjećate voljenu osobu da ste uz njih može značiti puno.

Neka te poruke budu osobne, jednostavne, i iskrene. Primjeri:

  • Volim te ujutro, popodne, kad smo zajedno, i kad nismo. xoxo
  • Vidjela si moju najbolju i najlošiju stranu, a svejedno me voliš. Sjajno je biti tvoj/tvoja (muž/žena/nadimak)
  • Molim te, reci mi čime sam te zaslužio… tako da znam što nastaviti raditi. Volim te!

Kako bi poboljšali komunikaciju s partnerom, Tony predlaže i knjigu “The 5 Love Languages“.

4. Zdrava veza: partneri su stalno “u dodiru” jedno s drugim

Bilo da je riječ o nježnom milovanju lica kad prolaze jedno kraj drugoga u kuhinji, ili zaigrano tapšanje po leđima, zdravi parovi ne zanemaruju važnost fizičke intimnosti. Pratite njihov primjer…

  • Držite se za ruke, bez obzira koliko ste zajedno, i gdje se nalazili
  • Na kauču sjedite blizu jedno drugome i mazite se
  • U restoranu sjedite blizu pored partnera kako bi stalno bili u dodiru
  • Neka vam zagrljaji budu prioritet, svaki put kad netko od vas uđe ili izađe iz kuće
  • itd.

Jedina razlika između prijateljstva i veze je intimnost.

I partner i najbolji prijatelj vjerojatno zna najosobnije detalje iz vašeg života, i jednima i drugima posvećujete dobar dio svog vremena. Ali samo s partnerom ste intimni. Ovo je velika razlika. Ako vam je veza postala previše nalik prijateljstvu, trebate svjesno stvoriti situacije u kojima ćete oživiti fizički kontakt.

5. Ne dopuštaju da na njihovu vezu utječu druge osobe

Povezani, ispunjeni, i skladni parovi svoje odluke, svoj životni stil, i svoje ciljeve baziraju na svojim vlastitim željama, a ne na onome što drugima izgleda dobro.

Trude se ne popustiti izvanjskim pritiscima – ne žele živjeti na “pravi način”, zarađivati toliko i toliko novca, posjedovati određene stvari, itd. Život koji zajedno stvaraju je usmjeren na njihovu radost i sreću. Njihovo zajedničko zadovoljstvo im je kompas, a ne pritisci okoline i tuđa mišljenja.

Zaključak: vaš odnos neće se svima činiti “ispravnim”, ali to je u redu, jer je jedino bitno da je vama ispravan.

6. Važnije im je da budu sretni, nego da budu u pravu

Što bi se dogodilo kad bi se, sljedeći put kad ste frustrirani partnerom, fokusirali na to da budete sretni kao par, umjesto da budete pojedinačno u pravu?

Okrivljavanje drugoga samo odgađa pronalaženje rješenja koje će vam produbiti vezu.

Nije bitno tko je u pravu, a zdravi parovi to dobro znaju. Umjesto da krive jedno drugoga zbog različitog mišljenja, brzo se usmjere na osmišljavanje zajedničkog kompromisa.

Shvatite da sreću u vezama često priječi prevelika vezanost uz ego. Vrijeme je da ga otpustite i zajedno rastete.

7. Ne igraju igre – znaju da u njima nema pobjednika

Kod zdravih parova nema igrica i čitanja između redaka. Ne stvaraju dramu iz ničega, i ne izmišljaju motive. Oni partnera drže za riječ, i smatraju da su kritike uvijek dobronamjerne. Ako dođe do nerazumijevanja, ne izvlače vlastite zaključke, već pitaju da im se objasni.

Zrela i zdrava veza je ona u kojoj obje strane znaju da u svijetu postoji već dovoljno pravih problema, i da ne trebaju stvarati nove. Komunikacija je ključna.

8. Ponašaju se kao da su njihovi partneri uvijek uz njih

Tajne i laži će uvijek uništiti vezu koja počiva na ljubavi i povjerenju. Ako ne želite da vaš partner zna što radite, biste li to uistinu trebali raditi?

Sljedeći put kad budete donosili odluku, pitajte se biste li je donijeli i da vam je partner prisutan. Ako je odgovor ne, onda to ne bi smjeli raditi.

Zdravi parovi koji su godinama zajedno znaju da je bolje voditi težak razgovor o prekomjernom trošenju, prejedanju, ili drugim osobnim navikama, nego lagati i prešutjeti očito. Snažna i zdrava veza može nadići problem, ali samo ako su oba partnera svjesna tog problema.

9. Strpljivi su, puni poštovanja, i spremni oprostiti

Ovo je najbolje sročio Mark Angel u knjizi “1,000 Little Things Happy, Successful People Do Differently:

“Zdravi parovi shvaćaju da su isprike važne, i da trebaju pokazati strpljivost i oprost. Jer bez obzira koliko iskreni i pažljivi bili, povremeno ćete ‘ugaziti partnerove prste’. Upravo zato su strpljivost i oprost toliko bitni u vezama. Strpljivost je sposobnost odašiljanja svijetla voljenoj osobi, čak i kad osigurač pregori. A oprost je znanje da vam partner nije ni htio razbiti osigurač.

Čak i najsretniji parovi na Zemlji su i dalje nesavršeni ljudi. Ponekad će samouvjeren partner izgubiti samopouzdanje, strpljiv svoju strpljivost, srdačan partner će se ponašati sebično, a mudar će pogriješiti u procjeni. Događa se i najboljima. Svi griješimo, gubimo živce, i ponekad budemo nespremni. Nekad gubimo kontrolu. Većinom smo dobri. Stoga ostanite uz voljene u vremenima nesavršenosti. Ako to ne učinite, ne zaslužujete biti s njima ni u trenucima savršenosti.”

Završne misli

Ovih devet stvari nisu jedino što je bitno za zdravu vezu; ali svakako su navike čvrstih parova, koje znače nešto.

Zdrava veza nije slučajnost. Ona se stvara svjesnim i ustrajnim radom.

A dobra vijest je to što sretniji, zdraviji odnosi mogu krenuti od JEDNE osobe –VAS! Ako želite imati najbolji odnos, odaberite jednu ili dvije gore navedene navike i usvojite ih danas. Budite primjer partneru, i promotrite kako će vam se odnos poboljšati u sljedećih nekoliko dana.

Ostavi odgovor