SHARE

Naomi je patila od sindroma yo-yo dijeta – vraćanja svega izgubljenog i dodavanja novih kilograma nakon svake dijete. Nekoliko godina težila je više od 135 kilograma. Uspjela je skinuti 56 kilograma i održati istu težinu šest godina.

Evo što ona kaže o tome koji su znakovi da ste na dobrom putu:

1. Nekoliko puta niste uspjeli, ali ste uvijek krenuli iznova

Kao što će vam svaka uspješna osoba reći, put do pobjede je popločan neuspjehom. Nitko ništa nije učinio savršeno. Nikad. Svaki put kad se spotaknete na neku od tih neravnih pločica na putu, samo ustanite i nastavite. Savjet: Ustrajnost će vas daleko odvesti u svim životnim avanturama – ne samo gubitku tjelesne težine.

2. Točno znate zašto želite skinuti kilograme i uvijek se podsjećate na to

Motivacija je bila nešto što vam nikad nije išlo. Ali danas ste se naučili povezati sa svojim dubokim emocijama i razlozima zbog kojih želite dugotrajan gubitak kilograma. Savjet: Motivacija ovisi o emocijama.

3. Imate ciljeve, ali niste toliko ovisni o rezultatima da ne bi moglu uživati u putovanju

Imate krajnji cilj na umu, ali razumijete da će trebati vremena da stignete do njega. Veliki cilj je daleko, pa ste pronašli male ciljeve kojima ćete se baviti u međuvremenu, i zdrave načine kojima ćete nagraditi svoj trud. Savjet: Biti zdrav nije nešto privremeno; to je način života. Nije gotovo kad dosegnete svoj cilj.

4. Naučili ste važnost hrane i tjelovježbe za vaš uspjeh

Iskušali ste pomodne dijete, ali nikad nisu upalile. Sada znate da svaki put što odaberete jesti bolje ili povećati svoju fizičku aktivnost, idete na bolje. Savjet: Nema čarobnog štapića koji će odnijeti vaše nagomilano salo na trbuhu.

5. Otkrili ste aktivnost u kojoj uživate većinu dana u tjednu

Možda nije poznata kao najbolja metoda za sagorijevanje masti, ali vi volite svoju tjelovježbu. Otkrili ste nešto čemu se radujete (ili barem nemate ništa protiv toga) svaki dan. Savjet: Kad radite nešto što volite, poželjet ćete još.

6. Ne stavljate moralne etikete na hranu

Osjećali ste se loše kad bi pojeli brzu hranu, a bili ste ponosni kad bi pojeli nešto zdravo. Sad znate da odabir da pojedete nešto što nije zdravo ne znači da ste loša osoba. Savjet: Ako se previše identificirate s hranom, možete oboljeti od poremećaja prehrane.

7. Znate koji su vaši poticaji, prehrambeni, emocionalni i oni iz okoline, pa znate čega se trebate kloniti

Isprva ste se zavaravali misleći da možete držati nezdravu hranu u kući i odoljeti iskušenju. Nakon mnogo pokušaja i pogrešaka, sada znate kad je sigurno zakoračiti u zabranjeno područje, a kad se povući na sigurno. Savjet: Ponekad morate eliminirati prije nego uspijete postati umjereni.

8. Ne važete se svaki dan. Štoviše, možda čak i ne koristite vagu kao ikakvo mjerilo napretka

Osjećali biste se nezaustavljivo kad bi vaga pokazala dva kilograma manje, a onda bi pali u očaj kad bi sutradan pokazala dva i pol kilograma više. Na kraju ste shvatili da želite poboljšati to kako se osjećate i izgledate, a ne broj na skali. Savjet: Vaga ne priča cijelu priču.

9. Niste fiksirani na jedan savršeni put – spremni ste isprobati nešto novo

Koliko god biste voljeli savršeno pratiti neki plan prehrane, nikad to nećete moći. Tada ljudi obično odustaju od sebe. Sada razumijete da neke vrste prehrane i tjelovježbe nisu za svakoga. Otvoreni ste novim stvarima, a ako to ne upali, riješite ih se. Savjet: Otvoren um i želja za eksperimentiranjem su nužni.

10. Slušate stručne savjete, ali znate da oni nisu sveto pismo

Sve oprečne informacije o zdravlju i mršavljenju tjerale su vas da se osjećate kao u zatvoru. Paralizirao vas je strah od toga da ćete učiniti nešto pogrešno. Danas čitate newslettere o zdravlju i članke, ali naučili ste eliminirati sve što nije važno i donijeti najbolje odluke za sebe. Savjet: Nije svaki savjet primjenjiv na svaki život, i to je u redu.

(Prilagođeno s MBG)

Ostavi odgovor