SHARE

Mediji nas stalno bombardiraju pričama kako je šećer nezdrav i da trebamo izbjegavati svakojake slatkiše. Ali čežnja za slatkim potpuno je prirodna i normalna i naš jezik s razlogom je prepun receptora za slatko. Svježe voće prirodno je, slatko, zdravo, i izvrstan izvor kalorija. Stoga predlažemo da svježe voće uključite češće u svoju prehranu, i znajte da je u redu čak i napraviti cijeli obrok od tih prirodnih slatkiša. Osobno mi je najdraža ljetna večera voćna salata od dinje i lubenice. Ako niste još niste, probajte, i vidjet ćete koliko je to dobro.

Prehrambene kompanije i rafinirani šećer

Naše osjetilo za slatko nam je priroda dala kako bi nas privukla zdravom voću, ali prehrambene kompanije su, kako bi nam proizvode učinili primamljivijima, iskoristile naš prirodni afinitet prema slatkome kako bi zaradili. Jednostavni šećeri iz voća su zdravi, ali rafinirani šećeri nisu. U procesu rafiniranja uklanja se voda, vlakna, i doslovno svaki drugi koristan nutrijent iz voća. Ostaje samo šećer. Udio kalorija u rafiniranom šećeru je veći, i stoga nam iznimno stimulira osjećaj ugode. Najgore je to što proizvođači hrane dodaju taj šećer u hranu koja je već sama po sebi nezdrava i puna kalorija.

Voćni šećer iz cjelovite hrane je zdrav – objeručke ga prihvatite

Ovu činjenicu ćete rijetko čuti u medijima: Šećer koji se nalazi u cjelovitoj hrani nije problem; dapače, potreban je i trebamo ga prihvatiti. Problem nastaje kad se ekstraktira iz svog prirodnog pakiranja, i prekomjerno koristi. Također, namirnice s najvećim udjelom dodatnih šećera najčešće su pune i dodatnih masti, natrija, rafiniranog brašna, i životinjskih proizvoda – nezdrave su iz više razloga, ne samo zbog dodatnog šećera.

Deserti i dodatni šećer

Na kraju valja naznačiti da mala količina dodatnog šećera, posebice u domaćim slasticama, nije toliko štetna, i daje u redu povremeno uživati u slatkome. Samo nemojte dopustiti da vam hrana koja sadrži dodatne šećere postane značajnim dijelom ishrane. Kad ga koristite povremeno, dodavanjem šećera ćete malo povisiti unos kalorija, ali ne toliko da bi trebali kompletno ukinuti slastice iz prehrane.

(preuzeto s forksoverknives)

Ostavi odgovor