SHARE

Ponekad život nije jednostavan. Zaista nije.

Ponekad se sve uruši. Kad su stvari u takvom stanju, to je znak da morate nešto mijenjati u životu – i obično vam treba pomoć. Ja nisam tražila pomoć jer nisam vjerovala da mi se može pomoći. Htjela sam samo jedno: prestati razmišljati. Htjela sam isključiti svoj um i učiniti ga posve tihim. Nisam mogla podnijeti svoje misli, koje su me više boljele, nego što su mi pomagale ili me podupirale.

Tišina je spasila moj život. Doslovno je riješila sve moje probleme, korak po korak.

Utišala sam svoj um i počela proučavati razne vrste meditacije. Svaka od njih mi je pomogla na putu od izliječenja, poboljšala je i otvorila moj život, dopustila mi da živim u punini. Uz dnevnu meditacijsku praksu postala sam uravnotežena, sretnija, počela sam stvarati svoj život, umjesto da mi se on događa, te sam se izliječila na svim razinama: mentalnoj, tjelesnoj i emocionalnoj.

Ne morate čekati da posrnete u životu: možete početi odmah.

Želim s vama podijeliti neke vježbe koje svatko može lako raditi. Ako mislite “Super, ali ja previše razmišljam da bih mogla meditirati.”, pa, to je upravo razlog zbog kojeg biste trebali meditirati. Što ste više pod stresom zbog svojih misli, to su vam potrebnije.

1. Vaš dah

Najlakši način za početi je da sjednete u udoban položaj i samo dišete. Udahnite duboko i sporo, a na kraju zadržite dah na dvije sekunde, pa izdahnite normalno. Kad izdahnete, ne žurite s novim udahom. Ponekad volim to raditi zatvorenih očiju, ali vi slobodno odaberite kako vam je ugodnije.

Dok dišete, promotrite svoj dah. Kakav je u nosu? Je li zrak hladan ili topao? Kuda dah prolazi? Udišete li u prsa, u trbuh ili oboje? Što vam je lakše?

Zatim se možete početi igrati. Udišite u prsa ili u trbuh naizmjence. Na kraju, pokušajte istodobno jedno i drugo.

Ako počnete razmišljati, vratite se osjećaju daha u tijelu. Dišite koliko god dugo možete. Radite to kad i gdje želite: kod kuće, na poslu ili u krevetu prije spavanja. Volim to raditi kad negdje nešto čekam ili sam u autu.

2. Udahnite i izdahnite

Jedna druga meditacija vezana uz disanje bila bi da udahnete sve što želite, a izdahnete sve što ne želite. Primjerice, duboko udahnite misleći: “Udišem sve što me podržava”, zadržite na dvije sekunde i pomislite “Izdišem sve što me blokira” dok izdišete. Nastavite sporo disati.

Evo još misli koje možete koristiti:

Udisaj: “Udišem ljubav i svjetlo/harmoniju i ravnotežu/snagu i hrabrost” “Zaštičena sam i voljena”

Izdisaj: “Izdišem ljutnju i bol/frustracije i mržnju” “Izdišem svu negativnu energiju/moje blokade”

Možete dodati neke vizualizacije dok to radite. Možete zamisliti, primjerice, kako dok udišete u vas ulazi zlatna svjetlost, a pri izdisaju izlazi crna prašina.

To možete raditi kad god ste pod stresom, ljuti ili nervozni. Odmah će vas smiriti. U jednom trenutku radila sam na poslu na kojem sam često plakala za pauze za ručak. Ova mala vježba pomagala mi je da se smirim, preživim dan i na kraju napustim to radno mjesto.

3. Budite u sadašnjosti

Ovaj tip meditacije volim raditi na otvorenom. Sjednem na klupu i samo promatram – dišući sporo i svjesno promatrajući sve oko mene.

Ima li ljudi ili životinja? Kakvi su zvukovi ili mirisi? Kako izgleda okoliš?

Pokušavam ne osuđivati dok to radim. Ne odlučujem je li nešto lijepo ili neugodno, sviđa li mi se neki pas ili ne. Samo promatram sve i sporo dišem. Ovaj tip meditacije vježba prisutnost u sadašnjem trenutku. Osobno, smatram to dobrom vježbom za spuštanje na zemlju. Ponekad promatram stvari oko sebe i povezujem ih dok se ne osjetim povezano sa svime.

4. Plutanje u svemiru

Prethodna meditacija spušta na zemlju, a ova nas podiže u vis. Zatvorite oči i zamislite da plutate u svemiru. Tamno beskonačno nebo sa zvijezdama i planetama. Ako vam je to preteško, zamislite samo da promatrate svemir. Polako dišite i promatrajte.

Kako izgleda sve oko vas? Jesu li zvijezde iste veličine? Imaju li jednak sjaj? Ima li planeta? Prepoznajete li još što?

Ako vam je lako to vizualizirati, zamislite se kako letite svemirom.

Volim to raditi slušajući svoju omiljenu meditacijsku glazbu. Glazba me nosi kroz svemir. Poslušam nekoliko skladbi leteći kroz svemir. Štoviše, ponekad se zamislim kako udišem i izdišem svemir.

5. Vaš vrt

U ovoj meditaciji učimo nešto o sebi.

Sjednite u opušten položaj. Ako želite, pustite neku umirujuću glazbu. Zatvorite oči i počnite sa sporim, konzistentnim disanjem. Zamislite pred sobom vrt. Ako vam je to teško, prisjetite se vrta koji ste posjetili ili lijepog mjesta u prirodi koje poznajete. Možete se zamisliti u vrtu, ili samo promatrati vrt. Možete sjediti, hodati, leći ili se penjati na stabla.

Promotrite vrt. Kakav je? Ima li drveća? Kakve su biljke? Koliko cvijeća? Ima li životinja? Sija li sunce? Kako se osjećate u vrtu?

Često sjedim pod drvetom u mom vrtu i imam životinje oko sebe. Ponekad razgovaram s njima, često se samo opuštam.

Stanje vrta je refleksija nas samih. Ako je vrt u lošem stanju, možemo ga urediti meditacijom, zaliti biljke, urediti slomljene grane ili ogradu. Što se više brinemo o vrtu, brinemo o sebi.

Meditacija nam dopušta mali odmor i uređivanje stvari iznutra prema vani. Što češće to radimo, bolje čitamo svoj vrt.

Naravno da možemo raditi sve navedene meditacije kad god želimo. Možemo započeti sa svim na isti dan ili vježbati jednu za drugom, nekoliko dana u tjednu, kako bismo shvatili što je najbolje za nas i kada. Ako nikad prije niste meditirali, najlakše je početi s prvom i ići redom.

Moguće su brojne varijacije, i jednom kad počnete, shvatit ćete koja je najbolja za vas – na dah, uz glazbu ili vođena. Na kraju, nije niti važno jer su nam sve na izbor kako bismo pronašli najbolju.

Nemojte se osjećati frustirano kad vas um gnjavi.

Kad se meni to dogodi, pošaljem um na godišnji i kažem mu da sad ima malo vremena za odmor, pa se vratim meditaciji. Ponekad se um udruži s tijelom. Svrab, bol u leđima, utrnula noga, nos koji curi – znate, razne besmislice koje odvlače pažnju. Nemojte se previše obazirati na njih. Ako se dogode, upitajte: “Je li to najbolje što možeš? Stvarno?”, i najčešće će utihnuti.

Što češće to radite, lakše je. Doći ćete do točke na kojoj ćete se zaljubiti u jednu ili više meditacija. Ja jesam, i ne želim ih više propuštati. Meditacije su moji najbolji prijatelji. Kao da imate ljudske prijatelje – one s kojima možete na putovanje života, koji vas umiruju i pomažu vam stvoriti vaš život. Sjajni su i važni.

Samo ih iskušajte. Čekaju vas.

(Prilagođeno s Elephant Journala)

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor