SHARE

Trideset velikodostojnika gostilo se ovaj tjedan u New Yorku na ručku u organizaciji glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona vegetarijanskom hranom sa smetlišta. Obrok je organiziran jer se htjelo ukazati na strahovite količine hrane koje se rasipaju i bacaju u smeće, iako je riječ o jestivoj i zdravoj hrani.

Jelovnik s UN-ova "smetlarskog" banketa
Jelovnik s UN-ova “smetlarskog” banketa

Među ostalim, svjetski vođe uživali su u vodici iz konzerve slanutka, ostacima povrća koje su proizvođači prerađene hrane odbacili, krajevima krastavaca koji se bacaju kako bi se dobile pravilne kriške za konzerviranje i povrću koje je pretjerano neugledno da bi se prodavalo na tržištu.

Procjenjuje se da danas u Sjedinjenim Američkim Državama 40 posto kupljene i pripremljene hrane završi u smeću. Istodobno, gotovo 800 milijuna ljudi u svijetu gladuje.

Ručak je organiziran u sklopu summita UN-a o održivom razvoju.

Bivši kuhar Bijele kuće Sam Kass i Dan Barber priredili su ručak, “salatu deponij”, burgere od pulpe preostale nakon cijeđenja soka iz voća te desert od ljuske kakaovca, dijela koji se inače baca kad se proizvodi čokolada.

Osim na rasipanju hrane, fokus susreta je bio i na utjecaju klimatskih promjena na poljoprivredu i obratno.

“Proizvodnja hrane i poljoprivreda doprinose klimatskim promjenama koliko i prijevoz”, rekao je Ban Ki-moon, dodavši da se razgovor tijekom ručka vrtio oko ideja za rješavanje klimatskih promjena i svjetskog siromaštva. Vegetarijanska prehrana je mnogo bolja za okoliš od mesne i mliječne.

Zastrašujuće, ali trećina proizvedene hrane u svijetu se baca, veliki dio nje jer ne zadovoljava estetske kriterije za prodaju na policama trgovina. Odbačena hrana baca se na smetlišta, gdje otpušta stakleničke plinove.

Ban je rekao da je postignut konsenzus kako bi UN trebao fokusirati napore za ublažvanje klimatskih promjena na najsiromašnije i najranjivije.

Ostavi odgovor