SHARE

Tjelovježba je važna. Američki časopis Psychology Today donosi rezultate studija prema kojima je redovita tjelovježba u odrasloj dobi jedan od najboljih načina za produljenje života.

Štoviše, redovito vježbanje produljuje život koliko i prestanak pušenja.

Časopis citira studiju Sveučilišta u Upsalli provedenu tijekom 32 godine na 2200 muškaraca u dobi od 50 godina u Švedskoj.

Vrtlarenje kao tjelovježba

Studija je pokazala da je već osrednji nivo tjelesne aktivnosti, srednje teška tjelovježba, poput bavljenja vrtlarstvom, produljio život ispitanicima u odnosu na one koji se nisu bavili fizičkim aktivnostima.

Bavljenje intenzivnim aktivnostima poput biciklizma bilo je još blagotvornije.

Do dobi od 83 godine, kad je istraživanje završeno, preminulo je više od 80 posto onih koji su bili tjelesno neaktivni i tek 60 posto aktivnih ispitanika.

Mentalni trud važan kao i tjelovježba

Druga studija, provedena na 400 ispitanika na Medicinskom fakultetu Albert Einstein (nije šala) u New Yorku pokazala je da su oni ispitanici koji su često čitali, pisali, rješavali križaljke i zagonetke, sudjelovali u grupnim diskusijama, bili izloženi manjem riziku od mentalnih oštećenja izazvanih degradacijom krvožilnog sustava u starijoj dobi.

PT zaključuje, važno je biti tjelesno i mentalno aktivan. Što više u tome ustrajemo, bolje ćemo se oduprijeti izazovima starenja. Tjelovježba pomaže u tome. Tjelovježba je važna.

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor