SHARE

Ne znam koju je jesen unajmila PR agenciju da postane najpopularnije godišnje doba, ali posljednjih dana po internetu vidim konstantno oduševljenje fanova, koji se vesele hladnijem vremenu, nošenju džempera i promjeni boja lišća. Jezebel ima i anketu prema kojoj je jesen najbolja, a ljeto najgore od svih godišnjih doba.

Moram priznati da sam ja u suprotnom taboru. Nema mi ništa bolje od dana koji počinju upozorenjem umirovljenicima da se ne izlažu suncu i da piju dovoljno vode. Odmah bih pristao na klimatsku promjenu koja bi rezultirala s 365 ljetnih dana godišnje, s temperaturama iznad 30 stupnjeva i zalaskom sunca iza 21 sat.

Ali ne krijem, jesen ima svojih draži, iako uvodi u zimu i simboličnu smrt prirode o solsticiju. Jedna od njih su buče. Čudo prirode prepuno vitamina i vlakana, od kojeg se može pripremiti kompletan jelovnik – od predjela do deserta. Čitat ćete dosta o njima ove jeseni ovdje na freshu.

Sezonu smo otvorili hokkaido tikvom, meni osobno jednom od najdražih, koliko zbog delikatnog okusa, toliko i zbog jarke narandžaste boje, koja svim jelima daje poseban svečani izgled. Boje su zdravlje u voću i povrću, pa tako i kod hokkaido tikve ta boja dolazi od velike količine beta karotena.

Trebalo je, dakle, pripremiti tikvu, ali i upotrijebiti jutrošnji ulov s tržnice: svježi timijan i zrele crvene paprike. Evo recepata:

Varivo od hokkaido buče

Sastojci:

  • 1 hokkaido buča
  • 1 luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • nekoliko grančica timijana
  • 600ml povrtnog temeljca
  • maslinovo ulje

Sotirajte nasjeckani luk i češnjak na maslinovom ulju s listićima timjana (možete ih lako oguliti s grančica, samo provucite između prstiju i otpast će). Kad je luk požutio, dodajte oguljenu buću narezanu na kockice od oko jednog centimetra. Nastavite sotirati dok se buća ne počne lijepiti za lonac. Podlijte kipućim temeljcem (ili vodom) i nastavite kuhati. Buća će se početi raspadati nakon dvadesetak minuta i dobit ćete gusto krem varivo u kojem će plivati mekani komadići buće. Tada posolite, popaprite i ugasite.

Chutney od crvenih paprika

Sastojci:

  • 4-5 zrelih crvenih paprika
  • kokosova mast
  • žličica kumina
  • žličica gorušice
  • kokosovo mlijeko
  • žličica garam masale

Zagrijte žlicu kokosove masti na jakoj vatri i ubacite gorušicu. Poklopite. Gorušica će početi pucketati kao kokice. Kad završi, maknite s vatre, otklopite, ubacite kumin i opet poklopite da se i on ispuca. Zatim vratite na vatru, dodajte papriku narezanu na trakice i pržite je uz miješanje. Trebat će vam barem dvadeset minuta da paprika posve uvene i počne crniti na rubovima. Ugasite vatru, zalijte s dvije-tri žlice kokosovog mlijeka, dodajte garam masalu, posolite i promiješajte.

Za posluživanje preporučamo kombinaciju na slici, uz kuhanu integralnu basmati rižu i zelenu salatu:

serviranje

Ostavi odgovor