SHARE

Tvrtka koja proizvodi vegansku majonezu Just Mayo odlučila se oglušiti na upozorenje američke federalne agencije Food and Drug Administration, nadležne za nadzor tržišta hrane i lijekova. Podsjetimo, FDA je upozorio Just Mayo da se proizvodi koji ne sadrže jaja ne smiju nazivati majonezu, a kako je “mayo” uobičajen naziv u slengu za majonezu, potrošači bi mogli doći u zabunu.

Nismo znali da je majoneza toliko opasna droga da se federalci bave njenim uličnim imenima, ali iz prethodnog iskustva smo očekivali ono što se dogodilo: Hampton Creek, proizvođač majoneze bez jaja, neće odgovoriti na FDA-ovo upozorenje. Da se Hampton Creek ne da zastrašiti vidjeli smo i ranije, kad je tvrtku tužio Unilever, proizvođač majoneze s jajima Hellman’s, zbog sličnih razloga zbog kojih se sada buni FDA. Hellman’s je u međuvremenu odustao od tužbe.

Just Mayo uzima sve veći udio na tržištu majoneze, koje se ionako u SAD-u tijekom posljednjih nekoliko godina smanjuje. To je vjerojatno razlog za zabrinutost velikih prehrambenih koncerna, kojima je račune pomrsio mali startup iz San Francisca.

Bazu majoneze Just Mayo inače čini žuti grašak i biljno ulje. Naziv je zanimljiva i zgodna igra riječi – Just Mayo znači “samo majoneza”, ali i “pravedna majoneza”.

Najveću tržišnu pobjedu Just Mayo je doživio nedavno, kad je veliki lanac trgovina 7-Eleven njime zamijenio svoju nekadašnju majonezu s jajima u svim sendvičima koje prodaje.

CEO Hampton Creeka Josh Tetrick najavio je da će sjesti za stol s predstavnicima FDA-ja, ali da ime neće promijeniti.

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor