Tri najčešća pitanja koja čujem kad ljudi doznaju da ne jedem meso (i odgovori na njih)

Namjerno u naslovu piše "kad saznaju", a ne "kad kažem" da ne jedem meso, jer ne idem okolo i priopćavam tu činjenicu svima oko sebe, kako je uvriježena predrasuda kod nas. Moj izbor prehrane je moja osobna stvar i tako ju tretiram, ali naravno, tijekom razgovora ili druženja činjenica o ne jedenju mesa dođe na vidjelo. A zatim dođu pitanja. Nema glupih pitanja. Stvarno...

Recept: povrtne lazanje

Povrtne lazanje su gotovo pa savršeno vegansko jelo – puno povrća, a slasno i primamljivo. Dobro je za ljetne dane, kad treba upotrijebiti svo to divno jeftino povrće kojeg ima u izobilju, ali se dobro nosi i s oskudnom zimskom ponudom, koja se također da iskombinirati u primamljive lazanje. Privlači i one koji nisu vegani, pogotovo miomirisima koji se šire iz pećnice....

Zašto je vitamin B12 jedini rizik u veganskoj prehrani i kako ga spriječiti

vitamin B12

Uravnotežena i raznolika veganska prehrana može donijeti samo jedan potencijani zdravstveni problem: nedostatan vitamin B12. Kako je riječ o iznimno bitnom vitaminu, bez kojeg može doći do teških zdravstvenih problema, dobro je znati kako se prema njemu odnositi i što činiti kako do avitaminoze ne bi došlo. B12, ili kobalamin, je spoj koji sudjeluje u raznim funkcijama staničnog metabolizma, od...

Sve više istraživanja potvrđuju da je kurkuma, osim što je ukusna, lijek protiv starenja

Ako ste ikad jeli curry, primjetili ste da je narančasto žučkaste boje. Taj mu pigment daje jedna od sastavnih biljaka – kurkuma. Kurkuma je srodna đumbiru, i također se uzgaja zbog svog korijena (rizoma) koji se sjecka ili suši pa drobi. Kurkuma stječe sve veću popularnost u svjetskoj kuhinji. Osim što se koristi kao bojilo i začin, ima i zavidna...

Pridružite se slavljenju života na osmom ZeGeVege festivalu 4. i 5. rujna

zegevege festival

Provjerite i ove godine zašto zagrebačka Veganmanija svake godine pomiče granice, a broj sudionika stalno se povećava! Početkom rujna, u organizaciji udruge Prijatelji životinja, održat će se osmi po redu ZeGeVege festival. U petak 4. rujna od 9 do 21 sat i subotu 5. rujna 2015. od 9 do 19 sati svi će se posjetitelji moći pridružiti slavljenju života...

Vježbajte sporost: brže ćete stići ako je vaše odredište sreća

sreća

Sporost danas nije na cijeni, traži se brzina. S druge strane, sve više ljudi se pita, kako biti sretan, kako pomiriti poslovne i životne ambicije s potrebom za dubokim životnim zadovoljstvom. Rijetki su shvatili da ima nešto u sporom obavljanju stvari, pogotovo kad je riječ o poslovima koji traže preciznost ili o hrani. Bloger Leo Babauta piše o tome...

8 čaša vode dnevno je mit: puno je važnije paziti na ove simptome dehidriranosti

simptomi dehidriranosti

Ovakvi članci obično počinju statističkim podacima poput onog da je čovjek dvije trećine građen od vode ili da je potrebno svakog dana piti dvije litre vode. Autori takvih tvrdnji često ne uzimaju u obzir da su ljudi različiti i da svakome treba drugačija količina. Žena teška 50 kilograma u zimi ili muškarac od 90 kilograma ljeti na suncu definitivno trebaju...

Recept: Trokutići punjeni tempehom i gljivama

tempeh

Trebalo mi je nešto hrskavo i puno okusa, a u hladnjaku je bio paketić tempeha koji me gleda već neko vrijeme i čeka na svoj trenutak. Nije mi trebalo dugo da smislim plan. Ali vratimo se malo na priču o tempehu. Za one koji ne znaju, riječ je o fermentiranom proizvodu od soje. Upravo se fermentacijom uklanjaju potencijalno upitne posljedice...

Zvijezda NFL-a kao vegan živi na 10.000 kalorija dnevno. I brži je nego ikad

vegan

Igrač američkog nogometa David Carter, član Chicago Bearsa, danas je brži i jači nego kad je jeo meso i životinjske proizvode. Tijekom 2014. godine Carter je pokušavao dobiti na težini pijući velike količine mlijeka, ali je pritom patio od bolnog tendinitisa. Kad je pogledao jedan dokumentarac o veganstvu, saznao je da mliječni proizvodi pridonose nekim vrstama tendinitisa. "Shvatio da samo sve pogoršavam....

I ovaj filmski ‘bad guy’ je vegan, a životinje ne jede zbog jednog praščića

vegan

Jamesu Cromwellu koji je vegan ne smeta što ga zovu 'onaj lik' iz filma ''Praščić Babe''. Život 75-godišnjega glumca u potpunosti se promijenio nakon snimanja filma u kojemu maleni Babe bježi iz klaonice, a dobronamjerni farmer pruža mu sigurnost nakon što spozna da praščić može voditi krdo ovaca. Postao vegan Ne samo da je film postao velika uspješnica i donio Cromwellu nominaciju...

Restoran Nishta: još uvijek najzabavniji jelovnik i najrazigranija kuhinja za vegane

Nishta

Restoran Nishta u zagrebačkoj Masarykovoj ulici jedno je od rijetkih mjesta u gradu u kojima postoji veći izbor veganskih jela i jedno od dva mjesta koje imaju malo elaboriraniji jelovnik. Većina jela koja se nude su veganska ili dostupna u veganskoj varijanti, a dobar dio menija je izrađen prema konceptu sirove hrane. Isti vlasnici drže i restoran u Dubrovniku istog...

Poziv za sudjelovanje i sponzorstvo na festivalu ZeGeVege 2015.

zegevege

Dobro došli na 8. ZeGeVege festival održivog življenja! Zagreb – Trg bana Jelačića – 4. i 5. rujna 2015.! Provjerite zašto ZeGeVege festival svake godine pomiče granice, a broj sudionika stalno se povećava! Najmanje 40.000 posjetitelja i ove godine obići će naše izlagače zdrave hrane, ekoloških i drugih održivih proizvoda te kozmetike koja nije testirana na životinjama, iz Hrvatske i inozemstva na...

‘Kupanje u šumi’ – japanska metoda relaksacije koja donosi mir i zdravlje

zdravlje

Proljeće je, savršeno vrijeme za šetnju šumom ili parkom. Ako kao i ja živite u Zagrebu, znači da imate puno opcija – Maksimir, Dotrščina, Tuškanac, Bundek, Jarun i mnoge druge. Ako živite negdje drugdje, šuma ili park vam ne bi trebala biti udaljeniji od nekoliko desetaka minuta vožnje. Pitate li se, kako smanjiti stres, vjerojatno niste ni svjesni kako...

Recept: Brzi i ljuti wrap od šparoga

šparoge recept, šparoga

Sezona je šparoga. Svi ih znamo skuhati i začiniti s malo limuna i maslinovog ulja, i to je OK, ali već pomalo dosadno. Ovog smo vikenda posjetili Zadar i imali smo priliku sami ubrati nekoliko stručaka ovog divnog samoniklog povrća. Nekako nam je bilo žao ubiti šparoge beskrajnim “lešanjem”, kad ih se brzim sotiranjem na maslinovom ulju može učiniti...