Kako je lijepo ponekad prepustiti drugome da se pobrine za vaš obrok – vaše je samo doći, sjesti i jesti. Pogotovo kada ste u poslu, u žurbi, na odmoru ili vam se taj dan jednostavno ne da kuhati. Ljudima koji traže novitete u prehrani, ili onima koji ne smiju jesti neke česte sastojke naše mainstream kuhinje često je teško pronaći restoran u kojem bi mogli prezalogajiti nešto po svom ukusu- nešto zdravo, nutritivno vrijedno, ukusno, u našem slučaju i vegansko. Ovo smo ljeto posjetili jedno od najljepših zadarskih mjesta, Garden Lounge te u sklopu njega restoran sirove veganske hrane Art of Raw. Uvijek u potrazi za nečim novim, interesantnim, ali i ukusnim, odlučili smo vam ispričati priču iz Art of Rawa te naravno, iskušali koliko fina sirova hrana može biti.
Priča iza brenda : ne okreći se sine
Podloga za Art of Raw krenula je prije nekih tridesetak godina i to od osobne priče njenog osnivača, Darka Jurića koji, iako je tada živio u New Yorku nije mogao naći rješenje za svoje zdravstvene probleme središte kojih je bio čir na želucu. Sve dok se nije susreo s vegetarijanstvom, a kasnije i veganstvom – zaokret u prehrani značio je i zaokret za njegovo tijelo i zdravlje. Kada se pokušao vratiti na staro, vratili su se i simptomi stoga kad se ponovno vratio veganstvu, više se nije osvrtao nazad. Danas jede samo sirovu vegansku hranu, a svoje je iskustvo i znanje pretočio u brend Art of Raw putem kojeg, sa svojom partnericom Anom Glavaš, certificiranom kuharicom sirove veganske hrane, educira ljude o benefitima konzumacije sirovog, ali i sprema (pre)ukusne sirove poslastice. Završio je nutricionizam i magistrirao kinesku medicinu, a najviše ga zanima guranje granica- „kada si na vrhuncu, mijenjaj“, kaže.
U Zagrebu je nekoliko godina imao restoran sirove hrane, no kaže, takav je koncept teško održati u našoj zemlji s obzirom na potražnju. Ono što vidi kao budućnost, osim širenja svog brenda po inozemstvu (brend je prisutan još u Africi i na Karibima), jest ovakva suradnja koju ima s Garden Loungeom gdje restoran postoji kao dio bara u koji ljudi zalaze. Takav bi tip suradnje volio nastaviti dalje, ako mu zainteresirani pokucaju na vrata.
Sirova hrana : okusi, mirisi i boje
Asocijacije koje imamo na spomen određenog pojma uvelike su uvjetovanje iskustvima i znanjem koje imamo, a tako je i kada je u pitanju pojam sirove hrane. Netko može pomisliti na kupus, netko na sirovu ribu, netko na smokve. Nekome može biti nepojmljivo jesti nešto sirovo, iako, primjerice svaki dan konzumira neko sirovo voće ili povrće, jer ga taj pojam asocira uz nešto nedovršeno, neprilagođeno konzumaciji. Sve je to uvelike stvar navike – učimo promatrajući ono što rade ljudi oko nas i jedući nedjeljne ručkove koji se mahom sastoje od velike količine kuhane ili pečene hrane. Sirovo je dakle gotovo nejestivo u percepciji mnogih. No sirova hrana, osim što je nutritivno izrazito vrijedna jer se njeni nutrijenti ne uništavaju termičkom obradom, može biti itekako ukusna – ne samo gurmanska, nego predstavlja i vrh gatronomije, kaže Darko Jurić koji je proputovao pola svijeta i bio u doticaju sa raznim tipovima kuhinja.
Kada govorimo o definiciji, sirova hrana je ona hrana koja se termički ne obrađuje iznad 45 stupnjeva, a bazira se na sirovom voću i povrću, žitaricama, mahunarkama, arašidima, sjemenkama, svježem cvijeću i jestivim samoniklim biljem. Priprema se miksanjem, cijeđenjem, mariniranjem, fermentiranjem, klijanjem i dehidriranjem kako bi se sačuvala aktivnost enzima u namirnicama.
Među nekim od prednosti sirove hrane Darko Jurić navodi sljedeće:
- Učinkovitija probava (skupa sa sirovom hranom unosimo i enzime pomoću kojih se ona probavlja)
- Čistiji ten (nagomilani toksini vežu se za vlakna koja unosimo sirovom hranom)
- Mirniji san (rasterećujemo probavni sistem)
- Više energije (ne trošimo svoju energiju na probavljanje i obradu hrane)
- Potiče kreativnost ( ne „zakrčuje“ nas nepotrebnim sastojcima)
Kao i sa hranom koja se prerađuje i sa sirovom hranom se možemo igrati i eksperimentirati, a njena priprava može varirati od jednostavne i vremenski nezahtjevne do nešto kompliciranije.
Naše Art of Raw iskustvo
Osim što se nalazi u prekrasnom ambijentu zadarskog Gardena, smještenog na bedemima oko starog grada što vam jamči očaravajući pogled, Art of Raw zadivio nas je ponudom. Od smoothiea, preko snackova i konkretnijih jela, do deserta – ne samo da smo otišli siti nego i zadovoljenog nepca.
Pa krenimo od deserta.
Nikad nisam bila fan kolača, pogotovo onih koji u sebi sadrže puno krema, maslaca i gomile šećera, a nakon što sam kušala sirovi Snickers kolač ne vidim zašto bih se ikad vraćala pečenim kolačima. Iako smo uživali u svemu što smo probali, posebno su nam se okusom svidjele proljetne rolice i curry pesto pašteta sa krekerima od dehidriranog povrća te smoothie od kakaa koji me naprosto oduševio.
Uz navedeno, kušali smo još punjene šampinjone, raw lazanje, norimaki (veganski sushi) te kolač jabučni kobler. Za one koji su željni iskušati nešto s ovog jako finog popisa u nastavku donosimo dva recepta – onaj za smoothie od kakaa te za curry pesto namaz. Neka vam je dobar tek!
Smoothie od kakaa
Za 2 porcije:
- 1 banana
- 2 žlice indijskih oraščića
- 1 žlica badema
- 2 žlice kakao praha
- prstohvat Burbon vanilije u prahu
- prstohvat cimeta
- šaka datulja
- 3 šalice vode
- ½ šalice leda
Sve sastojke izmiksati u blenderu.
Curry pesto namaz (za 4 porcije)
Curry namaz:
- 3 šalice suncokretovih sjemenki
- 6 datulja
- 5 žlica jabučnog octa
- ¼ šalice maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- 2 žlice carry praha
- ½ žličice himalajske soli
- ½ žličice kajenskog papra
- ½ šalice vode
Sve sastojke izmiksati u multipraktiku do željene gustoće.
Pesto namaz
- 2 šalice listova špinata
- 1 šalica oraha
- 1 šalica suncokretovih sjemenki
- 1 češanj češnjaka
- ½ šalice maslinovog ulja
- 1 žlica himalajske soli
Sve sastojke izmiksati u multipraktiku do željene gustoće. Poslužiti kuglicu svakog namaza sa zelenom salatom i sirovim krekerima.
Info
Informacije o radionicama, novitetima u sirovo prehrani, savjete i sve ostalo što vas zanima oko The Art of Rawa možete pronaći na njihovoj službenoj i Facebook stranici. I iako je ljetna sezona pri kraju – Garden svoja vrata zatvara krajem rujna – veselimo se sljedećoj, ali se i nadamo da će u međuvremenu niknuti još koja suradnja poput ove s Gardenom, kako bi se ne samo proširila ponuda za sve veći broj turista koji posjećuju Lijepu našu, nego i za naše, domaće ljude, one koji traže novitete u prehrani i one koji ih tek trebaju otkriti.
Fotografije: Maja Latas
Novinarku odijeva: Tiramol Zadar
Frizura: Studio Simpa