Site icon Fresh.hr

Štampar pokreće Centar za sigurnost i kvalitetu hrane

Biste li rado kupili skuplju bocu domaćeg maslinovog ulja, koje ustvari uopće nije domaće? Nažalost, takve prevare od strane trgovaca i proizvođača veoma su česte, pokazala su razna istraživanja provedena na terenu u Europskoj uniji.

Srećom po ljubitelje domaćih proizvoda, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” pripremio je u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu projekt osnivanja Centra za sigurnost i kvalitetu hrane. U centru će se utvrđivati izvornost određenih proizvoda.

Svi proizvodi uzgojeni ili prikupljeni na određenom području u sebi nužno sadrže jedinstvene omjere izotopa, atoma koji se razlikuju brojem neutrona. Analizom i usporedbom omjera izotopa određenog prostora te omjera izotopa svakog pojedinog
proizvoda znanstveno se i nedvojbeno utvrđuje potječe li proizvod s tog prostora.

Od proizvoda zanimljivih veganima u planu je ispitivanje izvornosti maslinovog ulja te izvorskih voda, a kasnije će biti uvedena vina i drugi proizvodi deklariranog zemljopisnog podrijetla. To je osobito zanimljivo jer je upravo maslinovo ulje jedan od proizvoda s kojim su najčešće prevare na tržištu.

Temeljem izotopne analize utvrđivat će se je li finalni proizvod zaista hrvatski te njegovo geografsko podrijetlo, odnosno utvrditi iz koje dijela Hrvatske potječe.

Među ciljevima projekta su zaštita i promicanje interesa hrvatskih proizvođača, ali i zaštita zdravlja potrošača. Spriječit će se mogućnost krivotvorenja proizvoda s oznakama “Izvorno hrvatsko” i “Hrvatska kvaliteta”, a i zaposlit će se 12 novih znanstvenika.

Exit mobile version