SHARE

Oni postaju sve popularniji te ih sve češće koriste i ljudi koji nisu vegani pa smo odlučili pozabaviti se temom biljnih napitaka. Razgovarali smo s Marijom Miljković iz trgovine Eden o tome od čega se biljni napitci proizvode, na što pripaziti pri njihovoj kupnji te koliko zapravo mogu zamijeniti kravlje mlijeko.

Prvo, valja znati da je biljni napitak napitak koji se spravlja od biljaka, točnije njihovih plodova te ne sadrži životinjske sastojke. Može se raditi od žitarica, orašastih plodova te mahunarki, a pravilno ga je nazivati napitkom, ne mlijekom jer se prema zakonu tako mogu nazivati samo životinjsko i ljudsko mlijeko. S biljnim napitcima može se raditi sve što i s mlijekom, oni se mogu piti i s njima se može kuhati. Najpopularniji takvi napitci su oni od riže i zobi, zatim badema, lješnjaka i soje.

„Generalno govoreći svi napitci su zdravi. Međusobno ih ne možemo uspoređivati jer svaki napitak ima svoje prednosti za osobu koja ga koristi. Ponekada se tu radi samo o okusu -nekome više odgovara zobeno mlijeko od rižinog jer mu je rižino previše vodenasto. Osobe koje ne smiju koristiti gluten trebaju izbjegavati zobeno mlijeko, unatoč malom postotku zobi u sastavu i činjenici da zob ima malo glutena. Neki su alergični na orašaste plodove pa ih ne smiju koristiti. Oni pak koji se bore s Candidom moraju koristiti kokosovo mlijeko ili čak i rižino ako je postotak riže manji“, kaže Marija Miljković.

Napominje ipak da se treba pripaziti s konzumacijom sojinog mlijeka kod djece i tinejdžera.

„Soja inhibira prirodni estrogen pa djevojčice brže spolno sazrijevaju. Trebalo bi se malo pripaziti i osobe koje imaju povišen estrogen“.

Na upit o tome na što trebamo pripaziti pri kupnji napitaka, Marija Miljković navodi nekoliko stvari. Na prvom je mjestu certifikat, a to se posebno odnosi na napitke od soje jer se sojom može manipulirati i napraviti GMO uzgoj.

Druga stvar na koju se treba pripaziti jest postoji li dodani šećer u tim napitcima – ako napitak ima dodani šećer, on se mora označiti u sastavu napitka na deklaraciji.

„Ako je šećer označen samo na tablici nutritivnih vrijednosti, to znači da proizvod sam sadrži ugljikohidrate, od kojih određena gramaža ide i na šećere. To nije dodani šećer koji šteti, već šećer koji ta namirnica sama po sebi sadrži“, kaže Marija Miljković.

Sljedeća točka jest naravno cijena. Tko god kupuje biljne napitke svjestan je razlike među cijenama – oni koji su certificirani su skuplji od onih koji nisu. No osim u cijeni, razlika je i u kvaliteti i u sastojcima. „Certificirani proizvodi uobičajeno sadrže veći udio određene žitarice u sastavu, a samim time imaju i bogatiji okus, dok se kod necertificiranih okus uobičajeno poboljšava raznim aditivima i dodanim šećerom“, objašnjava Marija Miljković.

Koje su sve blagodati biljnih napitaka, odnosno, čak i ako niste vegan zašto konzumirati biljne napitke, a ne mlijeko? Osobno sam prestala konzumirati mlijeko kada sam postala netolerantna na laktozu i mogu reći da mi ništa ne nedostaje.

Biljni napitci su probavljivi, nisu bogati kolesterolom i mastima, a bogati su mineralima i vitaminima, poput rižinog koji je je bogat B vitaminima, a koji imaju blagotvoran učinak na zdravlje živčanog sustava i kose, kože i noktiju. Nemaju laktozu i pogodni su za one koji imaju alergiju na nju, navodi Marija Miljković.

„Danas se glavna kritika upućuje na to da ti napitci ne sadrže iskoristivi B12 vitamin koji je čovjeku neophodan. Stoga mnogi koriste mliječne proizvode ili jaja kako bi nadoknadili taj vitamin. Međutim, na tržištu postoje i mlijeka koja imaju nadodani iskoristivi B12 vitamin, jedno takvo na tržištu je napitak od soje tvrtke Sanitarium. Njih mogu koristiti svi, i odrasli i djeca te se s njima može raditi sve kao i s klasičnim mlijekom”.

U prilog konzumaciji biljnih napitaka idu i česte rasprave o tome koliko nam je uopće potrebno kravlje mlijeko u odrasloj dobi.

„Mlijeko nije uzalud stvoreno. Ima svoju svrhu kao prva hrana koju djeca ili potomci životinja mogu jesti. Ono služi za razvitak tijela, od njega djeca i male životinje rastu. Kada se govori o prednostima mlijeka to je jedan od ključnih razloga za njegovu upotrebu – rast tijela. Ali istraživanja su pokazala da djeca koja piju isključivo majčino mlijeko iz njega dobivaju sve što je potrebno za imunitet, rast tijela i normalni razvitak živčanog sustava“, kaže Marija Miljković.

Enzim za probavljanje mlijeka proizvodi se samo kod male djece iako ga osobe bijele rase, tradicionalno navikle na korištenje mlijeka i mliječnih proizvoda, proizvode i u odrasloj dobi. No to se odnosi samo na enzim koji razgrađuje laktozu, ne i na onaj koji pomaže probavi kazeina, mliječnog proteina, a „mlijeko koje se ne probavlja, kasnije uzrokuje mnoge zdravstvene probleme poput mrene na očima. Također, mlijeko je bogato kolesterolom i mastima pa loše utječe na srce i krvožilni sustav, a kravlja mlijeka koja se danas piju manje su kvalitete nego prije“, kaže Marija Miljković.

Kad se sve zbroji i oduzme, bilo zbog etičkih ili zdravstvenih razloga, za tijelo u odrasloj dobi povoljnije je, umjesto mlijeka, konzumirati biljne napitke. Na tržištu ih ima veliki izbor i svatko može pronaći nešto za svoj džep, čak i ako pazimo na gore navedene stavke o kvaliteti određenih napitaka (čak i među certificiranim napitcima postoje razlike i nije uvijek skuplje bolje). Dodatan plus je i taj što biljne napitke možemo napraviti i sami tako da prokuhamo određenu namirnicu i štapnim je mikserom u vodi izmiksamo. Smjesu valja procijediti, a tekući dio predstavlja napitak. Postoje i uređaji za izradu biljnih mlijeka što je sasvim sigurno praktičniji i brži način njihove priprave.

 

Ostavi odgovor