SHARE

Uz šumske borovnice, otkriće đumbira definitivno je obilježilo moju proteklu godinu u prehrambenom smislu. Ta gomoljasta biljka iz porodice ljiljana koja izgledom podsjeća na neravno deblo drveta, prepuna je ljekovitih svojstava te je jedna od biljaka čija je ljekovitost najranije potvrđena. Konzumira se đumbirov korijen, svježi, sušeni ili u prahu, ukiseljeni ili ušećereni, a okus mu je blago ljut u kombinaciji s osvježavajućim notama koje podsjećaju na limun. Đumbir se, osim u svrhe poboljšanja određenih stanja u organizmu o kojima ćemo u nastavku govoriti koristi i kao začin pa je u Indiji tako gotovo nezamjenjiv. Kina je njegov najveći izvoznik, no govori se kako je najbolji onaj s Jamajke, a u zadnje ga vrijeme čak i svježeg možemo naći u gotovo svakom supermarketu, tržnici ili trgovini zdrave hrane.

Jedno od najpoznatijih djelovanja đumbira je ono na probavni sustav– potiče probavu, oblaže sluznicu želuca, sprječava rast bakterije Helicobacter pylori, pomaže u sprečavanju i suzbijanju žgaravice, a pomoći može i našim crijevima kako mu je učinak komplementaran djelovanju probiotičkih bakterija. Također, đumbir je od davnina poznat i kao lijek protiv mučnine– putne, ali i one trudničke (gdje se prije korištenja đumbira u trudnoći treba konzultirati s liječnikom).

Drugi važan sustav kojemu đumbir pomaže u obrani, ali ga i jača jest onaj dišni.

„Đumbirov je korijen uspješno tisućama godina korišten u liječenju infekcija dišnog sustava kao što su bronhitis, grlobolja, kašalj i slično. Djeluje protuupalno, smanjuje bol, snižava povišenu temperaturu, jača srce, a što je posebno značajno, ne djeluje štetno na jetru“, piše nutricionistica Vesna Bosanac.

Protuupalna svojstva koja đumbir ima mogu se primijeniti i na liječenje koštanih oboljenja i ozljeda poput artritisa i reume, a kako poboljšava cirkulaciju, potiče i oporavak tijela nakon tjelovježbe te ga koriste i sportaši. U te svrhe može se koristiti ulje od đumbira, čaj od đumbira ili napraviti oblog koji se stavi na bolno mjesto (naribati srednji korijen đumbira, preliti ga vrelom vodom, pustiti da stoji petnaest minuta te u tu vodu namočiti gazu).

Đumbir regulira razinu energije tijekom dana i poboljšava koncentraciju- poželjno ga je piti u prvoj polovini dana, a nikako ne prije spavanja jer razbuđuje.

Đumbir jača imunološki sustav i može biti dobar saveznik protiv migrene i dijabetesa. Ipak ljudi koji konzumiraju tablete za regulaciju šećera u krvi, krvnog tlaka, osobe koje pate od žučnih kamenaca te trudnice trebali bi se konzultirati s liječnikom prije konzumacije đumbira.

Konzumirati ga možemo u svim oblicima u kojima dolazi, a ako se radi o svježem đumbiru potrebno ga je prethodno oguliti. Pri kupnji pripazite da je korjen čvrst, da nije pljesnjiv i naboran te da nema mrlja. Boja mu ide od slonovače do blage žuto-zelene. Svježi đumbir može se jesti sam, ako vam njegov okus nije prejak, no najbolje ga je možda naribati i ubaciti u smoothie ili sok s nekim voćem. Osobno preferiram čaj od đumbira s kojim započinjem svaki dan tijekom zimskih mjeseci. Ogulim i narežem mali komad đumbira (veličine dva prsta), stavim ga u dva i pol do tri decilitra vode i pustim da prokuha nekoliko minuta. Nakon toga ga ostavim poklopljenog još 10 do 15 minuta, a onda ga popijem mlakog uz dodatak meda i limuna.

Na tržnicama se često može pronaći ušećereni đumbir, a tijekom ljetnih mjeseci svježi se đumbir može staviti u hladnu vodu s narančom. I svježi i u prahu, đumbir se koristi kao začin pri pripremi raznih jela, posebno zbog svog, gore spomenutog paprenog okusa i blagotvornog učinka na probavni sustav.

 

Ostavi odgovor